Владика Кирило: Црква не може бити извор заразе и болести

Срна
Владика Кирило: Црква не може бити извор заразе и болести

ПОДГОРИЦА - Његово преосвештенство епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило рекао је да Црква стално позива народ на поштовање здравствених мјера и поручио да народ Црне Горе од Цркве може добити само благослов и душевно и тјелесно здравље и да она не може да буде извор заразе или болести.

Владика Кирило вечарас је саслушан у Центру безбједности Подгорица поводом литургије коју је служио на Митровдан, у недјељу, 8. новембра, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

По завршетку саслушања, он је за Радио Светигору изјавио да га послије привођења митрополита Амфилохија, једног од најзначајнијих личности у историји Црне Горе, не чуди ово његово привођење, иако се лично осјећа повријеђеним, јер није био у Црној Гори годину дана па је очекивао да ће бити са радошћу примљен.

“Ми ћемо и даље са својим народом да подносимо и болест и тугу, и радост и гоњења, и све што треба. Очекујемо да ће и Црна Гора коначно поћи путем демократије, гдје ће се поштовати права свих грађана Црне Горе, њихово здравље и душевно и тјелесно, гдје неће бити подјела по националним, вјерским и партијским особеностима људи, како се то уочава посебно у неколико последњих година у Црној Гори”, навео је владика Кирило.

Према његовим ријечима, из неких центара акценат се ставља на партијском припадништву људи и тиме се врши подјела у народу.

“Надам се да ће нова Влада, нова власт која је изабрана већинском вољом народа, радити паметно, мудро, са Божијим благословом. И нека нам држава таква и буде, са Божијим благословом”, истакао је владика Кирило.

Владика Кирило је рекао да су у Јужној Америци од почетка пандемије свештена лица третирана као и медицинско особље, са слободним приступом обољелима и другим вјерницима, ради обављања њихових вјерских потреба.

“Имали смо слободно кретања, слободан приступ, могли смо да посјећујемо болеснике или било кога од вјерника”, рекао је владика Кирило и додао да и када су богослужења вршена са ограниченим бројем људи, нико никада није дошао да провјерава или процесуира свештенике.

Божо Милоњић, адвокат владике Кирила, рекао да је да ће тужилаштво уз помоћ полиције наставити да испитује овај случај и да их интересује ко је организовао литургију у недјељу.

“Ми смо за сад завршили. Владика је дао изјаву у својству грађанина. Шта ће даље бити, видјећемо. Све зависи од поступања полиције и тужиоца”, додао је Милоњић.

Током саслушања испред Центра безбједности окупили су се вјерници у знак подршке епископу Кирилу, али и протеста због наставка прогона архијереја и свештеника.

Истим поводом у недјељу је у подгоричком Центру безбједности по налогу тужиоца саслушаван и отац Далибор Милаковић.

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици на празник Светог Димитрија Солунског служена је Света заупокојена архијерејска литургија са седмодневним поменом блаженоупокојеном митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана