Владика Јован: Суде ми због јединства са СПЦ

Агенције
Владика Јован: Суде ми због јединства са СПЦ

Скопље - Епископ Охридске архиепископије Јован изјавио је данас пред скопским судом да га кривично гоне због јединства са Српском православном црквом и поштовања Нишког договора, преносе агенције.

Владика Јован рекао је да су Нишки договор 2002. године потписала тројица епископа канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ), а да га је он спровео преко формирања аутономне православне архиепископије.

- Од тада почиње моја судска голгота, у тих десет година сам требао да одслужим пет година изречених затворских казни. Чин приступања у јединство са СПЦ није био нити издајнички, нити непатриотски - то је био једини начин МПЦ да буде у јединству са другим православним црквама. То се види и данас након десет година, будући да није разматрано друго рјешење - навео је он.

Владика Јован, чије је световно име Зоран Вранишковски, рекао је да је то учинио за свој народ и цркву како не би остала ван православних цркава, преносе скопски медији.

У Скопљу је данас почело суђење Вранишковском и још 18 његових рођака и присталица, који се терете за прање новца преко удружења “Анастасија” из Нижепоља.

Владика Јован је на суђење доведен из скопског затвора Идризово, гдје издржава затворску казну од двије и по године због наводне утаје 250.000 евра у вријеме док је био на челу епархије МПЦ, а актуелна оптужница га сумњичи да је новац дао својим присталицама, који су их донирали удружењу, а затим куповали некретнине, између осталог и у грчком одмаралишту Лептокарија.

Владика Јован тврди да у том периоду за који је оптужен није био у Македонији и да није био у могућности физички да даје паре у готовом својим присталицама.

Спор између СПЦ и МПЦ траје 45 година, односно од 1967. године када је МПЦ самостално прогласила аутокефалност.

Од тада је СПЦ сматра расколничком, а канонски је не признаје ниједна помјесна православна црква.

У протекле четири деценије вођени су разни разговори на нивоу делагација између СПЦ и МПЦ, који су посебно интензивирани након осамостаљења Македоније.

Двије цркве биле су најближе договору након разговору у Калишту, а касније и по усвајању Нишког договора 2002. године.

Први је одбацила СПЦ, а други МПЦ.

СПЦ је након тога активирала Православну охридску архиепископију на чијем је челу владика Јован, а МПЦ допунила име МПЦ-Охридска архиепископија.

На челу МПЦ-Охридска архиепископија је ахиепископ Стефан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана