Владика Јоаникије: Војна вјежба ће угрозити природу Сињајевине

Срна
Владика Јоаникије: Војна вјежба ће угрозити природу Сињајевине

ПОДГОРИЦА- Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије оцијенио је да ће војна вјежба на Сињајевини, уколико буде изведена, угрозити јединствену природну средину.

"Планина која је у средишту сазвежђа великих и древних светиња - од манастира Мораче, Добриловине, Светих Арханђела на Тари, до Подмалинског и Бијеле, и сама је света и благословена, и не смије се скрнавити и тровати", поручио је владика Јоаникије.

Он је истакао да треба сачувати по сваку цијену љековите траве на овој планини, чист ваздух и воде, незагађене ливаде и пашњаке, а ради здравља и опстанка будућих нараштаја, преносе црногорски медији.

"Контаминирати војним дејствима и борбеним средствима ову планину која по свом географском положају представља срце Црне Горе, значи загадити и њу и најважније ријеке код нас: Морачу, Тару, Комарницу и Пиву, што је злочин са несагледивим последицама по живот и здравље људи", нагласио је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, разумијевајући потребе Војске Црне Горе за обучавањем и оспособљавањем њених припадника, не може се дозволити да се због тога затрује ова планина и тиме животно угрози велики број породица које од ње живе.

"Да се тиме зада смртни ударац развоју сточарства у Црној Гори, да се ова знаменита гора избрише са туристичке мапе и да се понизе сви они који Сињајевину са њеним богатствима и живоносним љепотама доживљавају као свој неотуђиви и неповредиви завичај ма гдје се они налазили и живјели", рекао је владика Јоаникије.

Он је додао да је велики број већ од раније кориштених војних стрелишта по Црној Гори која несумњиво могу подмирити потребе црногорске Војске, а да Сињајевину треба оставити на миру, да се не трује и не разара.

Коалиција за одрживи развој у Црној Гори поднијела је данас Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против одлазећег министра одбране Предрага Бошковића и НН лица "због кршења Устава Црне Горе, припремом више кривичних дјела из области заштите животне средине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана