Вла­ди­ка Јоани­ки­је: Спре­мни смо, живо­том ћемо бра­ни­ти све­ти­ње

Agencije
Вла­ди­ка Јоани­ки­је: Спре­мни смо, живо­том ћемо бра­ни­ти све­ти­ње

Ње­го­во прео­све­штен­ство епис­коп бу­ди­мљан­ско-ни­кшићки Јоани­ки­је по­ручио је да ће нас­та­ви­ти да пружају ми­ран хришћан­ски и грађан­ски отпор при­мје­ни За­ко­на о сло­бо­ди вје­рои­спо­вјес­ти у Црној Го­ри, спре­мни да са вјер­ни­ци­ма, ако бу­де тре­ба­ло и живо­ти­ма, бра­не све­ти­ње од оти­ма­ња и скрнав­ље­ња.

Вла­ди­ка Јоани­ки­је је на­гла­сио да ће нас­то­ја­ти да да­ља бор­ба за пра­во и прав­ду бу­де ис­кључиво цркве­ног ка­ра­кте­ра, али и да неће до­зво­ли­ти зло­упо­тре­бе.

Ис­то­вре­ме­но је на­ја­вио по­кре­та­ње свих ра­спо­ложивих пра­вних ме­ха­ни­за­ма код до­маћих и стра­них ин­сти­ту­ци­ја ко­јим ће би­ти тражена за­шти­та имо­вин­ских и ос­та­лих да­внос­течених пра­ва свих епар­хи­ја Српске пра­во­сла­вне цркве.

- Си­гу­ран сам да се ова­кви дис­кри­ми­на­тор­ски за­ко­ни у одно­су на ве­ре ви­ше ни­где не до­но­се. Он нај­ви­ше личи на ре­во­лу­ци­онар­не за­ко­не ко­ји су бољ­ше­ви­ци­ма омо­гућили да пљачка­ју и при­сво­је хра­мо­ве у Со­вјет­ском Са­ве­зу - ре­као је вла­ди­ка Јоани­ки­је за Вечер­ње но­вос­ти.

Пре­ма ње­го­вим ри­јечима, за­кон по­пут овог да­нас се ни­гдје ни­је мо­гао до­ни­је­ти сем у Црној Го­ри, у ко­јој је­дан не­кру­ни­са­ни ауто­кра­та вла­да пу­них 30 го­ди­на.

Вла­ди­ка је ре­као да овај за­кон крши те­ме­љно ус­та­вно и ци­ви­ли­за­циј­ско начело о одво­је­нос­ти Цркве и државе, те да је ри­јеч о је­дном за­кон­ском рје­ше­њу до­не­се­ном про­тив пра­во­сла­вне цркве, са злом на­мје­ром.

Као осно­вне при­мје­дбе на за­кон, вла­ди­ка Јоани­ки­је је по­но­вио да он је­дним па­ра­гра­фом омо­гућава држави да за­обиђе За­кон о сво­јин­ским одно­си­ма и да, на­су­прот пра­вном начелу о не­по­вре­ди­вос­ти свачије за­ко­ни­те имо­ви­не, Цркви оду­зме све хра­мо­ве и ос­та­ла цркве­на зда­ња, као и цје­ло­ку­пну цркве­ну имо­ви­ну стечену до 1918. го­ди­не.

Овај за­кон, ка­ко је обја­снио, ли­ша­ва Цркву мо­гућнос­ти да се, као дру­ги вла­сни­ци имо­ви­не, бра­не пред ре­до­вним су­до­ви­ма у Црној Го­ри, уки­да пра­вни су­бје­кти­ви­тет ко­ји је има­ла у до­са­даш­њим држава­ма, чак и у вре­ме­ни­ма тур­ске, аус­триј­ске, а по­сли­је и ита­ли­јан­ско-на­цис­тичке оку­па­ци­је, јер их при­нуђава да се при­ја­ве као и но­воо­сно­ва­не вјер­ске за­је­дни­це.

Вла­ди­ка Јоани­ки­је сма­тра да је ли­је­по то што је црно­гор­ска власт прет­хо­дно во­ди­ла ди­ја­лог са Ри­мо­ка­то­личком црквом, Ислам­ском за­је­дни­цом и Је­вреј­ском за­је­дни­цом, али је ука­зао ка­ко то ис­то ни­је учини­ла са СПЦ, ни­ти је по­ка­за­ла на­мје­ру да по­тпи­ше сличан уго­вор као са овим вјер­ским за­је­дни­ца­ма.

По­во­дом прича да вла­ди­ка при­мор­ско-црно­гор­ски Ам­фло­хи­је иза ку­ли­са пра­ви рачун са пред­сје­дни­ком Црне Го­ре Ми­лом Ђука­но­вићем, вла­ди­ка Јоани­ки­је је ре­као да му то личи на мно­го пу­та опро­ба­не удба­шке по­дме­тачине ко­је су овај пут срачуна­те да код вјер­ног на­ро­да осла­бе енер­ги­ју ко­ја је по­кре­ну­та за од­бра­ну све­ти­ња и сло­бо­ду вје­ре.

- Гри­јех је су­мњичити чо­вје­ка ко­ји је ци­је­лог се­бе при­нио на жртву Бо­гу, сво­јој цркви и сво­ме ро­ду - по­ручио је вла­ди­ка Јоани­ки­је.

Ре­ктор Це­тињ­ске бо­го­сло­ви­је Гој­ко Пе­ро­вић ре­као је за Еуро Блиц да ће власт у Црној Го­ри мо­ра­ти да укло­ни ан­ти­су­та­вни и дис­кри­ми­на­тор­ски За­кон о сло­бо­ди вје­рои­спо­ви­јес­ти ко­јим, ка­ко је обја­снио, хоће да држави пре­пи­ше имо­ви­ну ко­ја јој не при­па­да.

С об­зи­ром на то да ће Ми­тро­по­ли­ја црно­гор­ско-при­мор­ска по­кре­ну­ти пи­та­ње ус­та­внос­ти спор­ног за­ко­на, Пе­ро­вић је на­вео да ће то би­ти сво­је­врсни тест за су­ди­је Ус­та­вног су­да.

- Ако ни­смо у пра­шу­ми, не­го у ци­ви­ли­зо­ва­ној држави, он­да пос­то­ји ра­зли­ка између суд­ске, за­ко­но­да­вне и из­вршне влас­ти. То он­да значи да би Ус­та­вни суд тре­ба­ло да бу­де обје­кти­вна или стручна ин­стан­ца ко­ја ће озби­љно са­гле­да­ти све на­ше при­мје­дбе - обја­снио је Пе­ро­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана