Владика Јоаникије: Понуда црногорских власти понижавајућа и злонамјерна

Срна
Владика Јоаникије: Понуда црногорских власти понижавајућа и злонамјерна

ПОДГОРИЦА - Формула коју је власт у Црној Гори понудила за регистровање Српске православне цркве која ту постоји вијековима, неискрена је, неодговарајућа, непримјерена и понижавајућа, супротна Уставу и међународним обавезујућим актима, поручио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Јоаникије истакао је да таква понуда експертског тима црногорске Владе није усаглашена ни са чим, осим са злом вољом власти.

- Она на један циничан начин хоће да нас доведе у ситуацију да ми пристанком на такву формулацију заправо ликвидирамо сами себе - упозорио је епископ Јоаникије у синоћњој "Интернет литији" Радио Светигоре.
Он је нагласио да Црква не бјежи од евиденције, али да држава не може да крши основна права и да брише њену историју и субјективитет.

Владика Јоаникије је истакао да "чврсто стоји на становишту да ова власт, са оваквим понашањем више угрожава државу, њену стабилност и будућност од било кога другог, јер угрожавањем слободе вјере, која је основна ствар цивилизованог друштва, и угрожавањем било чијих имовинских права, држава заправо негира саму себе".

Епископ будимљанско-никшићки оцијенио да је удар на Цркву "притајени удар на све оне који се боре за своја права и за слободу мишљења и за уживање основних права и слобода".

- Власти су потребни послушници и слуге, људи који не размишљају својом главом. Једино су то пожељни грађани Црне Горе. Зато много младог свијета не види будућност у Црној Гори, најталентованија дјеца нам одоше. Ако је човјек слободоуман, за њега нема мјеста у овом друштву – такав амбијент прави ова власт -  указао је владика Јоаникије.

Разговори правних експерата Владе Црне Горе и епархија СПЦ окончани су почетком прошле седмице без резултата.

Из Митрополије црногорско-приморске саопштили су да Влада, за разлику од Цркве, није имала искрене намјере да се у дијалогу дође до заједнички прихватљивог рјешења већ је позив за разговор служио за нове уцјене СПЦ и актуелни политички маркетинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана