Владика Јоаникије: Мило Ђукановић није одустао од своје зле намјере

Срна
Владика Јоаникије: Мило Ђукановић није одустао од своје зле намјере

БЕОГРАД- Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије рекао је да очекује да нова Влада Црне Горе започне дијалог са Српском православном црквом (СПЦ) о уговору којим би на ваљан и дугорочан начин двије стране регулисале односе.

- Увјерен сам да ће тај дијалог бити убрзо започет и да ће тај уговор у атмосфери обостраног уважавања и повјерења бити благовремено потписан - рекао је владика Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске навео је да је увјерен да огромна већина народа у Црној Гори и Србији жели да се изграђују најбољи односи двије братске земље, те да се нада да ће нова црногорска Влада отворити нову чисту страницу тих односа и да ће услиједити искрен дијалог и сарадња двије државе.

- Власти обје земље имају обавезу пред Богом и пред народом да унапређују своје односе - рекао је владика Јоаникије за "Политику".

Подсјетивши да је претходна власт у Црној Гори на попису водила кампању "што мањи број Срба и што мање српског језика", владика Јоаникије је изразио наду да ће нова црногорска власт приступити предстојећем попису у Црној Гори уз уважавање права слободе и достојанства грађана да се изјасне слободно према својој савјести, без уцјена и трговине.

- Ако се тако спроведе попис, мислим да ће после тога свима у Црној Гори многе ствари бити јасније, а надам се и лакше - рекао је владика Јоаникије, наводећи да се за идентитет увијек треба борити.

Када је ријеч о СПЦ, владика Јоаникије је навео да би, послије избора новог патријарха српског на Светом архијерејском сабору који почиње 18. фебруара, било неопходно изабрати и новог митрополита црногорско-приморског, али да није пристојно говорити о именима.

Владика Јоаникије је оцијенио да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није одустао од своје зле намјере да, не бирајући средства, угрози СПЦ у Црној Гори, те да до бесвијести понавља давно превазиђене комунистичке фразе о великоруском империјализму и великосрпском национализму, које, осим њега, у Црној Гори нико не види.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана