Влада Србије увела додатне мјере: Привремено забрањен улазак странцима из земаља погођених вирусом корона

Срна
Влада Србије увела додатне мјере: Привремено забрањен улазак странцима из земаља погођених вирусом корона

БЕОГРАД - Влада Србије увела је данас додатне мјере ради спречавања ширења вируса корона, међу којима и привремену забрану уласка у Србију страним држављанима који долазе из подручја са интензивном трансмисијом вируса корона.

То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Кине, Јужне Кореје, Ирана и дијеловима Швајцарске, саопштено је из Владе Србије.

Такође је уведена препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и социјалне заштите у Србији у земље са интензивном трансмисијом вируса корона, као и жариштима епидемије.

Мјере су донесене према препорукама српских епидемиолога и у складу са препорукама Свјетске здравствене организације.

Влада је на сједници оцијенила да је ову ситуацију српско здравство спремно дочекало, предузимајући све неопходне мјере како би број заражених био што мањи.

У саопштењу се додаје да, захваљујући правовременој и одговорној реакцији српског здравственог система, број обољелих од вируса корона у Србији износи четири.

- Нема места паници и забринутости јер је Србија од самог почетка реаговала одговорно и појачала контролу на граничним прелазима, посебно на аеродромима - наводи Влада.

У саопштењу се додаје да се поштују инструкције Свјетске здравствене организације, као и препоруке српских епидемиолога који су се деценијама едуковали за овакве епидемиолошке ситуације, а поједини од њих су имали и лично искуство у поступању у сличним ситуацијама.

Влада Србије позива грађане да искључиво прате савјете струке.

Министарство здравља Србије са Институтом за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", мрежом завода за јавно здравље и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију изазвану новим вирусом корона у Србији и свијету.

- Сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће се обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана