Влада Србије формира тим за заштиту српских светиња

Срна
Влада Србије формира тим за заштиту српских светиња

БЕОГРАД - Влада Србије требала би да у наредним данима заједно са Српском православном црквом формира специјални тим за заштиту српске и хришћанске духовне баштине на просторима на којима живе Срби, пишу "Вечерње новости".

Лист наводи да је ова идеја предсједника Србије Александра Вучића, који је говорио о неопходности успостављања оваквог тијела, подстакнут новим ударима власти у Приштини на манастир Високи Дечани, добила велику подршку у Патријаршији српској и интелектуалним круговима.

Идеја је да се кроз рад овог тима међународној јавности аргументовано предоче сви ризици од нестајања хришћанске баштине, прије свега на Косову и Метохији, али и да се спријечи да слична зла судбина задеси српска света мјеста у Хрватској и Црној Гори.

Лист пише да би овај тим требало да чини знатан број експерата из разних области, од историчара и историчара умјетности, архитеката, сликара, до црквених великодостојника и интелектуалаца и угледних јавних личности.

"Вечерње новости" наводе да је српска баштина деценијама била на удару и у Хрватској, гдје је према многима, над њом спроведен "културни геноцид", те да су тренутно на дјелу и покушаји својатања српске баштине у Црној Гори.

Према неким подацима, само током рата деведесетих година прошлог вијека из српских цркава у Хрватској нестало је више од 7.000 икона.

Према подацима Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, на простору јужне српске покрајине налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних цјелина које чине културно насљеђе српског народа.

Око 150 цркава, манастира и других вјерских објеката Српске православне цркве, од којих чак 61 има статус споменика културе, уништено је, оштећено и оскрнављено.

Уништен је и оштећен 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости.

Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-умјетничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на свјетском илегалном тржишту антиквитета, наводи лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана