Влада оптужила Милановића да заговара ванредно стање

Танјуг
Влада оптужила Милановића да заговара ванредно стање

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске саопштила је данас, поводом изјаве предсједника државе Зорана Милановића да је Штаб за ванредне ситуације парауставно тијело, да одлуке Штаба нису ни политичке, нити уставно двосмислене, оптужујући Милановића да заговара увођење ванредног стања.

“Необично је да предсједник Републике, с једне стране жели да корона вирус прихватимо попут каријеса, а са друге стране заговара проглашење ванредног стања тј. активацију члана 17. Устава. Одлуке штаба нису уставно двосмислене, нити политичке. Оне се доносе на основу упутстава струке и првенствено са циљем заштите живота и здравља наших грађана”, наводи се у реаговању Влада коју је објавила телевизија Н1 Загреб.

Влада је у реаговању на Милановићеве изјаве саопштила да су правни основ за доношење Одлука Штаба Закон о заштити грађана од заразних болести и Закон о цивилној заштити и члан 16. хрватског Устава, пренијела је Хина.

Ограничења донијета ради спијечавања ширења корона вируса и заштите људских живота, била су сразмјерна и балансирана, што је такође у складу са Уставом, истиче Влада.

“Штаб ће наставити да ради одговорно и квалитетно свој посао и да припрема нове мјере за спречавање ширења заразе, пратећи даље развој епидемиолошке ситуације”, поручили су из Владе.

Милановић је раније данас за тв Н1 Загреб рекао да ситуација у Хрватској у којој кризни штаб одлучује, на примјер, о томе колико ће људи бити на свадби и на тај начин, каже, превазилази своја овлашћења, подсјећа на сцену из филма “Вариола вера”.

“Тај Штаб је неко парјатело које прво није ни постојало. Онда су добили нека овлашћења, а прва велика овлашћења су добили законом који сам ја потписао у пет минута јер су молили, хитно-хитно-хитно. А они су онда из тих минорних измјена извели много већа овлашћења него што им закон даје”, рекао је Милановић.

Он је нагласио да је за све одлуке у демократским друштвима потребна двотрећинска већина.

“Ово још није противуставно, али је лагано девијантно”, нагласио је Милановић и додао да је упозорио премијера да ће бити много тужби када се све нормализује ако све не буде урађено према закону у вријеме кризе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана