Влада Јанеза Јанше смијенила шефове полиције, војске и обавјештајних служби

Срна
Влада Јанеза Јанше смијенила шефове полиције, војске и обавјештајних служби

Нова словеначка влада премијера Јанеза Јанше смијенила је шефове полицијских снага, војске, обавјештајних и безбједносних служби Министарства одбране.

Смијењени су комесар полиције Татјана Бобнар, начелник генералштаба Аленка Ерменц и директор Војно-обавјештајне служне Словеније /ОВС/ Дејан Матијевић. Њих ће замијенити Антон Травнер, Роберт Главаш и Андреј Осолник.

Нова словеначка влада основала је штаб за борбу против епидемије вируса корона на чијем челу је премијер Јанез Јанша. Сви чланови Владе на сједници су имали заштитне маске на лицу, преносе медији.

Нови директор обавјештајне службе СОВА Андреј Рупник, који је и секретар владиног кризног штаба, за данас је најавио састанак штаба будући да је, како је рекао, ситуација озбиљна. “Можемо рећи да је враг однио шалу”, изјавио је Рупник.

Словеначки радио јутрос је јавио да нова влада не искључује могућност увођења “полицијског часа” како би се показало да се људи не придржавају мјера самоизолације.

Нови словеначки министар иностраних послова Анже Логар најавио је да данас намјерава да разговара са министрима иностраних послова Италије, Аустрије, Мађарске и Хрватске, првенствено о проблемима изазваним актуелном пандемијом вируса корона и могућег понављања мигрантске кризе у Европи.

Када је ријеч о односима са Хрватском, Логар је рекао и да се, упркос неријешеним питањима, залаже да они буду бољи, као и да се јача међусобно повјерење, али да сматра да треба водити рачуна о начелу поштовања међународног права и већ донесених пресуда, алудирајући на проблем арбитраже.

За односе са Хрватском Логар је предложио да нова влада именује специјалног изасланика за координацију отворених питања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана