Влада Хрватске више неће финансирати српске "Новости"

Индекс
Влада Хрватске више неће финансирати српске "Новости"

Влада Хрватске више неће финансирати лист "Новости", одлучено је након преговора будућих коалиционих партнера, ХДЗ-а и Домовинског покрета.

Иван Пенава, лидер Домовинског покрета и градоначелник Вуковара, дао је изјаву поводом договора ДП-а и ХДЗ-а око састављања владе, јавља Индекс.

"Договорили смо министарство демографије и усељеништва, министарство пољопривреде. Сигурни смо да ћемо успјети ту проблематику довести на задовољавајући нови кроз јасне бројке повећања производње. Трећи ресор који смо успјели договорити је министарство привреде", рекао је па додао:

"Имамо договорена два потпредсједника владе, десетак државних секретара...Договорена је и квота која ће се примијењивати кроз друге структуре власти. Први корак је прикупљање потписа за састављање парламентарне већине. Договор је да ћемо подржати кандидата за премијера из редова ХДЗ-а, док ће ДП имати потпредсједника сабора", рекао је Пенава, који је потврдио да остаје градоначелник Вуковара, барем до краја мандата.

"Ми имамо проблем са СДСС-ом, али то је искључивало било какав проблем са српском мањином. Ми смо апсолутно за то да се свака мањина осјећа пријатно. С друге стране, јасно смо комуницирали разлоге зашто смо против СДСС-а. Њихове и наше политике су неспојиве", рекао је Пенава.

О подјели у клубу заступника националних мањина, рекао је да су показали разумијевање за ХДЗ-ову жељу за континуитетом националних мањина у власти, али наметнули су искључивање СДСС-а из владе, што, како тврди, нема везе с мањинама. Још једном је поновио да лист "Новости" напада хрватску државу државним новцем и да им је то била тачка раздора.

"Остаје тачка на којој ћемо инсистирати, а то је питање финансирање штампе попут Новости. Да се нападају темељи државе под плаштом националних мањина, господо драга, ту се не слажемо. Ту неће бити неразумљивих политика које неће бити неразумљиве ширем кругу људи. Апсолутно уважавамо све политичке опције, спремни смо с њима разговарати, али пратимо своје политике и на њима ћемо инсистирати", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана