Влада Хрватске усвојила пакет хитних економских мјера

Танјуг
Foto: принтскрин

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске данас је усвојила пакет хитних економских мјера у вриједности од готово пет милијарди куна (око 0,6 милијарди евра).

Владине мјере су, према ријечима хрватског премијера Андреја Пленковића, "усклађене са смерницама Европске комисије", преноси Хина.

У хитну саборску процедуру Влада је упутила измјене Закона о ПДВ, којима се смањује стопа пореза на додату вриједност са 25 и 13 на пет одсто и то за дечију храну, јестиво уље и маст, бутер и маргарин, свеже месо и кобасице, живу и свежу рибу, ракове, поврће, воће, јаја, саднице и семење, ђубрива и пестициде, храну за животиње, као и за улазнице за концерте, спортске и културне манифестације.

Износ субвенције дела цијене гаса за домаћинства и микро, мала и средња предузећа је укупно око 1,2 милијарде куна, а финансираће се продајом државних обвезница на лицитацијама у Хрватској.

Влада Хрватске је одлучила да на тржиште пусти обавезне залихе нафте и нафтних деривата и то око 22 хиљаде тона дизела, који ће се продавати по тренутним тржишним ценама.

Те и друге мере ће бити на снази до 1. априла, чиме држава директно помаже грађанима и привреди, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана