Влада Хрватске пред новим скандалом

Танјуг
Влада Хрватске пред новим скандалом

Загреб - У хрватској јавности се још није слегла прашина због смјене помоћника министра финансија Бранка Шегона, а већ је на помолу нови скандал који потреса владу.

"Звиждачица" Јасмина Јовев, некада запослена као шефица кабинета начелнице Сисачко-мословачке жупаније, одлучила је да у емисији ХРТ-а "Недељом у два", аутора Александра Станковића, изнесе доказе о томе како је Марина Ловрић Мерзел, кума министра финансија Славка Линића, извлачила новац из жупанијске благајне.

Ловрићева је, између осталог, како је наведено, исплатила 15.000 куна из иначе сиромашне жупанијске благајне на име радног доручка који никада није одржан.

Јасмина Јовев је у Станковићевој емисији признала да тај доручак никада није одржан, али да је наруџбеницу за угоститељске услуге и робу по избору за доручак, поводом Липовљанских сусрета за око 150 људи, саставила по налогу начелнице Ловрић Мерзел.

Начелник општине Липовљани Марио Рибар је за хрватски портал index.hr рекао да никакав доручак за 150 људи тог августа 2012. године на Липовљанским сусретима није организован.

Ловирћ Мерзалова је након изнетих оптужби поручила да ће у законском року одговорити на сва питања, али да јој не пада на памет и да поднесе оставку.

"Не пада ми на памет да поднесем оставку. Немојте да сте смијешни", рекла је Ловрић Мерзелова.

Загребачки "Јутарњи лист" истиче да је Ловрић Мерзелова дефинитивно један од најконтроверзнијих чланова владајуће СДП. Прво су је, како се наводи, јавно прозивали због куповине скупог аутомобиле марке "ауди" новцем становника једне од најсиромашнијих хрватских жупанија.

Сада је, пише лист, поново на мети, а оптужују је за озбиљно кршење закона, пошто је бивша шефица њеног кабинета Јовев јавно изнијела тврдње да се Ловрић Мерзелова упуштала у финансијске малверзације новцем Жупаније.

Уз све то, прошле је године потрошила тачно 468.160 куна за репрезентацију, тачније, 30.000 куна више него што је планирала да плати за нови аутомобил. Ауто је, подсјећа се, вратила због притиска јавности, али и због још више новца потрошеног на кафе, сокове, ручкове, доручке - а санкција нема, пише "Јутарњи".

Поједини представници владе тврде да овај случај неће угрожити владу Зорана Милановића који се, међутим, овим поводом ни данас није огласио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана