Влада Црне Горе кредитирала нарко-боса

Агенције
Влада Црне Горе кредитирала нарко-боса

Подгорица - Црногорска влада је преко свог фонда кредитирала Васу Улића за кога се сумња да је шеф једног од највећих свјетских нарко-картела.

Улић је дозволу за кредит од 42.000 евра од Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) добио крајем фебруара 2011. године, како би завршио изградњу свог винског центра у подгоричком насељу Какаричка гора.

Тај кредит добила је његова компанија "Монте Шираз".

Тада је, према документима у која је имао увид Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ), Улић осим новца ИРФ-а добио још 18.000 евра кредита од једне црногорске банке, која је била посредник у том кредитном послу. Аустралијска медијска компанија "Њуз Корп" прије два дана објавила је текст о једном од највећих свјетских картела, на чијем је челу, како тврде, Улић, али је он то у разговору за ЦИН-ЦГ негирао. Улић је рекао да живи слободно и да би волио да види наводну оптужницу која је против њега подигнута у Аустралији.

- Волио бих да видим да постоји оптужница у било којој земљи свијета против мене. Волио бих да видим да у аустралијској полицији постоје докази о тим тонама дроге, оружју или убиствима, а ја сам још жив и нисам у затвору. У Аустралији постоји закон и ја сам већ ангажовао адвокате - каже Улић.

Он је додао да живи врло часно и поштено у Црној Гори.

- Ја сам отишао 1972. године са породицом у Италију, а 1974. у Аустралију. У Црну Гору сам дошао 2003. године. Што се тиче навода да имам армију војске и да ме чувају, дођите слободно код мене кући гдје живим. Имам винограде и 5-6 хиљада чокота лозе. Једну кућу смо градили отац и ја. Сви ту живимо. Имамо два аутомобила и то је све што имам у Црној Гори. Криво ми је што породица чита оно што пишу медији тамо - рекао је Улић.

Он је у разговору за ЦИН-ЦГ потврдио да је добио кредит од владиног Инвестиционо-развојног фонда, који уредно враћа. Ово није први пут да се име Васа Улића помиње у аустралијским медијима. У новембру 2009. године медиј "Тхе Њест Аустралиан" објавио је извјештај са суђења Фабијану Куејду и Димитриосу Пападимитрију, за шверц велике количину дроге. У извјештају је наведено да је 'пети човјек' - Васо Улић из Црне Горе, координатор увоза те дроге.

Досије

Аустралијски медији наводе да је потврђено да црногорско тужилаштво има велики досије о Васи Улићу и другим личностима у земљи, као дио међународног налога за хапшење како би се разбио нарко-картел на чијем је челу.

Тамошњи медији пишу да се тај картел бави шверцом хероина, кокаина, метамфетамина и канабиса и годишње, само у ту земљу, увезе око шест тона дроге, а према истим подацима, базе те свјетске криминалне групе су у Црној Гори, Шпанији и Холандији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана