Вивијан Рединг прогања Хрватску као Карла дел Понте

Јутарњи лист
Вивијан Рединг прогања Хрватску као Карла дел Понте

Загреб - Хрватска се вјероватно неће изјашњавати о Европском налогу за хапшење Јосипа Перковића до рока који је утврдила Европска комисија, пише загребачки “Јутарњи лист”.

Тако ће се нова чланица наћи на тапету као дрска и непослушна, пише овај лист.

Позивајући се на свој извор из хрватске власти, лист наводи да ће Хрватска опет слушати поређена са Бугарском и Румунијом, као и да не схвата шта је суштина европског удруживања и да не поштује правила.

Поводом нове депеше потпредсједника Европске комисије Вивијане Рединг министру правде Орсету Миљенићу, којом се од Хрватске тражи да до 23. августа примјени Европски налог за хапшење који се односи на 84 особе међу којима и на функционера југословенске тајне службе Јосипа Перковића, извор “Јутарњег” каже да га она помало подсјећа на бившег главног тужиоца Хашког трибунал Карлу дел Понте.

- Знате на кога ме подсјетила? На Карлу дел Понте. И она нас је тако својевремено прогањала са својим захтјевима. Само је то све сад још мало финије, у рукавицама - рекао је извор “Јутарњег”, додавши да се “Хрватска вјероватно неће изјашњавати и то ће отворити пут у напорну, драматичну јесен у којој ће се нова чланица наћи на тапету као дрска и непослушна”.

Наводећи бриселске изворе, лист истиче да је Редингова бивши новинар и врло амбициозан политичар из Луксембурга која је преузела на себе обавезу да не допусти Хрватској да се “врпољи у правосудним обавезама”.

Подсјећа се да је Редингова на дан уласка Хрватске у ЕУ, 1. јула на свом “Твитер” налогу написала:”Данас, када Хрватска постаје чланица Европске уније, од ње очекујемо да се понаша у складу с европским нормама и стандардима”.

Лист пише да су сви тада знали на шта је она тачно мислила. Потом је, подсјећају дошла на забаву у Загреб гдје је накратко ухватила премијера Зорана Милановића коме је, према сопственом казивању рекла, да је Хрватска преузела на себе обавезу, да је дала ријеч улазећи у ЕУ, да ће испуњавати све обавезе и премјењивати сва правила.

Редингова је Милановићу, како се наводи, тада рекла и да ЕУ очекује да тај проблем са Европским налогом за хапшење буде ријешен, јер ако не буде онда ће то бити схваћено озбиљним недостатком у примјени важне ЕУ легислативе.

- Значило би то да не поштујете члан 39. приступног уговора. Дакле, заиста сам била тужна да о томе морам разговарати на дан прославе с вашим премијером, али он ми је пришао и рекао ми је да је видио моје писмо. Разговарали смо о томе, нисмо се сложили, али сам му рекла - Pacta sunt servanda  - Уговори обвезују. Знали сте, потписали сте то и сада се морате понашати онако како се треба понашати када нешто потпишете - рекла је тада Редингова новинарима, подсјећа лист.

Указује се, међутим, да њена одлучност није помогла јер се у Загребу по питању Европског налога за хапшење и његове неусклађености са измјењеним законом колоквијалном названим “Лекс Перковић” до данас ништа није промијенило.

Хрватска је непосредно уочи уласка у ЕУ измјенила Закон о еворопској потјерници тако што га је његову важност ограничила до почетка августа 2002. године.

Дан након уласка у ЕУ Хрватска је добила 84 налога за хапшење међу којима је и налог за изручење Перковића Њемачкој која га потражује због сумње да је учествовао у организацији убиства бившег директора ИНЕ Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана