Вит Једличка, оснивач независне државе Либерланд, за “Глас Српске”: Порески рај на међи Србије и Хрватске

Милијана Латиновић
Вит Једличка, оснивач независне државе Либерланд, за “Глас Српске”: Порески рај на међи Србије и Хрватске

Загреб - На ничијој земљи између Србије и Хрватске “проглашена је” најмања “независна суверена држава” на Балкану, површине седам квадратних километара.

То је Либерланд у коју њен “предсједник”, Чех Вит Једличка позива све који поштују принцип “живи и пусти друге да живе”, а нису екстремисти.

“Либерланд” лежи на обалама Дунава између Бачког Моноштора и Змајевца. Једличка тврди да је “држава” настала потпуно у складу са међународним правом јер је основана на ничијој земљи коју у оквиру разграничења нису тражиле ни Србија, ни Хрватска.

Једличка, за сада једини функционер Либерленда, за “Глас Српске” каже да га је огорченост према властима у Чешкој, навела да оснује сопствену државу, у којој би просперирали поштени људи.

- Разочарани смо неефективношћу чешке Владе, која узима новац од грађана и даје га богатим олигарсима путем држаних и ЕУ донација. Схватили смо да не можемо промијенити стање у Чешкој, зато смо одлучили сами основати државу - каже Једличка.

Како каже, циљ новоосноване државе је стварање слободног друштва, без пореза и других државних намета.

- Постоји огроман број људи из цијелог свијета који се због тога желе одмах доселити овдје и започети бизнис - каже Једличка, наводећи да је државу основао инспирисан Монаком, Лихтенштајном и Хонгконгом.

Он тврди да Либерланд већ има око 1.000 регистрација за држављанство и 500 пријава које су у процедури.

- Добродошли су припадници свих нација. Нису добродошли они који имају комунистичку или нацистичку позадину као и људи са ектремистичким погледима - каже “предсједник” Либерленда.

На питање да ли је могуће купити плац у Либерланду, Једличка каже да за сада не продаје земљу.

- Прије него што почнемо са продајом земље, желимо да успоставимо дипломатске односе са остатком свијета. Тренутно успостављамо систем за то - каже оснивач Либерленда.

Вит Једличка из маргиналне странке деснице блиске бившем премијеру и предсједнику Чешке Вацлаву Клаусу, изразио је наду да ће “независни, суверени Либерланд” најприје признати управо Србија и Хрватска којима се спрема да пошаље дипломатске ноте о томе, а да ће га потом признати и остале државе свијета.

Обиљежја

Вит Једличка каже да Либерланд, смјештен поред Дунава, има и лијепо пјесковито острво у облику срца. Поред њега, као јединог званичника Либерланда, држава броји још седам других државних службеника.  Либерланд има заставу, грб, “устав” и “законе”, а иако се застава завијорила тек почетком ове седмице, већ дијели “држављанства” и позива све под условом да нису комунисти, неонацисти или екстремисти, а не жели ни злочинце кажњене за тежа кривична дјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана