Вишњић: Оптужница против Тачија и осталих није случајно баш сада објављена

Срна
Вишњић: Оптужница против Тачија и осталих није случајно баш сада објављена

БЕОГРАД - Адвокат Томислав Вишњић, који се у Хашком трибуналу бавио злочинима почињеним на Косову и Метохији, оцијенио је да је тајминг објављивање оптужница против некадашњег лидера терористичке ОВК Хашима Тачија и осталих дефинитивно везан са нечим што ће се дешавати у будућности.

Он је нагласио да је саопштење Специјалног суда у неку руку неуобичајено јер су истрага и сви документи службена тајна и могу се објавити тек кад је оптужница потврђена.

- Постоји једно правило Специјалног суда уз изузетак да тужилац објави неке податке из оптужнице уколико за то постоје потенцијални разлози, а они су за то навели потенцијално ометање истраге од Тачија, (који је и предсједник самопроглашеног Косова) и Кадрија Весељија, лидера Демократске партије Косова - рекао је Вишњић за РТС.

Он је додао да је тим тужилаштва сачињен искључиво од Американаца, као и да је главни тужилац Американац.

- Имамо респектабилан тим који снажно гура оно што је замислио. Ово није изненађење. Историја тајминга је доста богата у међународном кривичном поступку, а нас је задесила у два случаја. Оптужница против Слободана Милошевића, Николе Шаиновића, Драгољуба Ојданића, Милана Милутиновића и осталих је објављена 1999. године 25. маја, у току или непосредно пред почетак мировних преговора за Косово који су се окончали 10. јула - рекао је Вишњић.

Он је подсјетио да је 25. јула објављена оптужница против Радована Караџића и Ратка Младића, а у септембру 1995. године су почели преговори у Дејтону што како је рекао, значи да ни садашњи тајминг није случајан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана