Више од 40 тона меса у Хрватској било старо или без папира

Срна
Више од 40 тона меса у Хрватској било старо или без папира

Загреб - У извјештају које је хрватско Министарство пољопривреде објавило данас о инспекцијском надзору десет објеката који снабдијевају трговачке ланце, а у којима је уочена неправилност у вези с месом, наводи се да је више од 40 тона меса било старо или без папира.

Ријеч је о објектима: "Кауфланд", "Спар", "Метро", "Лидл", "Билла", Месна индустрија "Браћа Пивац", "Карловачка месна индустрија", "Конзум", "Петасон" и "Плодине".


У детаљном извјештају Министарства наведене су све неправилности које су пронађене, као и производи у којима су пронађене, преноси "Индекс".

Утврђено је, како се наводи у извјештају, укупно 42,7 тона меса с истеклим роком трајања или без прописане документације о сљедивости или смрзнуто пред сам крај рока трајања и то је месо одмах нешкодљиво уклоњено.

"До сада је наређен поврат и опозив за укупно 9,5 тона меса. У одређеном броју објеката службене контроле су још у току", додаје се у извјештају.

Наводи се да ће надлежни инспектори издати рјешења и поднијети оптужне приједлоге у складу са Законом о хигијени хране и микробиолошким критеријумима, Законом о храни и Законом о ветеринарству за свих 10 објеката.

Инспекцијску контролу протеклих десетак дана провела је Ветеринарска инспекција Управе ветеринарства и сигурности хране, а извјештај је објављен данас након добијених лабораторијских претрага.

С циљем постизања што бољих ефеката у надзору тржишта ресорни министар Томислав Толушић одлучио је да ће убудуће чешће ротирати мјесно надлежне инспекторе ради њихове личне заштите, али и заштите цијелог система сигурности хране у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана