Више могућих узрока квара нуклеарке “Кршко”

Срна
Више могућих узрока квара нуклеарке “Кршко”

ЉУБЉАНА - Могући узроци пропуштања у цјевоводу у реакторској згради Нуклеарне електране “Кршко” су грешка код заваривања, замор материјала, корозија или механичко напрезање, саопштено је из ове нуклеарке.

Из Нуклеарне електране “Кршко” наводе да дефинишу акције потребне за санацију свих потенцијалних разлога настанка пропуштања.

-Након премјештања горива из језгре ректора у базен за истрошено гориво, приступиће се ултразвучном снимању цјевовода са спољне и унутрашње стране - истичу из нуклеарке, напомињући да очекују да ће та испитивања открити узрок пропуштања.

Сва потребна дијагностика и анализе, како наводе, требало би да буду обављене у року од мјесец дана.

-Знамо да је то изазов за запослене, институције и партнерска предузећа. Прогнозирање датум синхронизације електране на мрежу је прерано. Потешкоћу желимо уклонити стручно и квалитетно да би могли наставити према зацртаном путу дугорочног и стабилног рада  -наводе из “Кршка”.

У саопштењу се додаје да ће бити потребно испитивање цјевовода, аналитичка студије, те добијање дозвола за методе санације у чему сарађују са домаћим и међународним институцијама.

Из нуклеарке подсјећају да је због утврђеног пропуштања у реакторској згради електрана превентивно заустављена.

Реактор је заустављен у петак, 6. октобра и електрана је била у такозваном стању вруће приправности.

-Екипе су ушле у реакторску зграду да би лоцирале мјесто пропуштања, а електрану је у потпуности охлађена због обезбјеђивања сигурних услова за рад- наводи се у саопштењу.

Из “Кршка” додају да је количина пропуштања била унутар погонских ограничења, да се сва вода скупљала у системима реакторске зграде и биће обрађена са испаривачем према устаљеним поступцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана