Више хиљада просвјетних радника на протесту у Подгорици: Траже повећање плата

ГС
Више хиљада просвјетних радника на протесту у Подгорици: Траже повећање плата

На протесту одржаном испред Скупштине Црне Горе учествовало је неколико хиљада просвјетних радника

Синдикат просвјете Црне Горе позваће просвјетне раднике на штрајк у другом полугодишту, уколико не буде испоштован Грански колективни уговор којим је предвиђено да од 1. јануара запосленима плате буду веће за десет посто, поручено је са протеста у Подгорици, јавља Анадолија.

На протесту одржаном испред Скупштине Црне Горе учествовало је неколико хиљада просвјетних радника.

Иако је раније договорено, повећање плата није уврштено у Приједлог буџета за сљедећу годину због чега су просвјетни радници одржали "јавни час" док је трајала расправа о буџету у Парламенту.

Повећање плата просвјетним радницима договорила је претходна Влада Дритана Абазовића. Међутим, Влада Милојка Спајића која је у међувремену изабрана, ово повећање плата није уврстила у буџет за наредну годину, уз образложење да нема довољно новца.

"Синдикат просвјете позваће просвјетне раднике на штрајк у другом полугодишту и поднијеће тужбе, ако не буде испоштован Грански колективни уговор", казао је предсједник ове радничке организације Радомир Божовић.

Додао је да је протест изнуђени потез и да су просвјетари у праву, пред законом и пред људима.

"Не могу да вјерујем да смо гласали за људе који ће да преваре просвјетне раднике", рекао је Божовић.

Према подацима Министарство просвјете, зарада професора разредне наставе са 15 година радног стажа износи 851 еура, што је нешто више од просјечне зараде у Црној Гори.

Међутим, према наводима, Министарство просвјете и Синдикат просвјете никада нису разговарали о повећању плата од јануара 2024., нити су формирали комисију и потписали посебан споразум, како то предвиђа Грански колективни уговор, усвојен 30. децембра прошле године.

Из Синдиката наводе да их нико није звао на разговор прије усвајања Приједлога закона о буџету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана