Више црногорских општина без струје

Агенције
Више црногорских општина без струје

Подгорица - Становници Колашина, Плужина, Андријевице, Плава, Гусиња и Шавника немају струју због невремена, саопштено је из “Електропривреде Црне Горе”, преносе агенције.

Узрок нестанка струје у овим градовима је невријеме са тешким влажним снијегом, олујним вјетром и атмосферским пражњењима, које је у уторак, 15. јануара, захватило Црну Гору, а које је проузроковало прекиде на електродистрибутивној мрежи.

Технички директор “Електродистрибуције” Вук Фуштић рекао је да се влажан снијег у великим слојевима “ухватио” и заледио на жицама далековода “Улошевина”, али и осталим електроводовима у вишим подручјима.

- Тај терет је био толико велики да је један бетонски стуб потпуно преломљен, а један челични оборен на тло. Страдао је и велики број дрвених стубова - рекао је Фуштић.

Он је додао да су екипе непрекидно на терену и да чине све да до вечерас нормализују снабдијевање свих села струјом, али да не може тврдити да ће успјети.

На појединим подручјима општине Колашин струје нема од понедељка, 14. јануара, а највећи квар догодио се на делеководу између Мојковца и Колашина, гдје је у Штитарици из темеља срушен метални стуб.

Предсједник општине Шавник Мијомир Вујачић потврдио је да је ова општина комплетна у мраку због снијега који се мијешао с кишом и који је покидао далеководе.

- У појединим селима пало је више од 60 центиметара снијега. Невријеме је поломило дрвеће и нисконапонске стубове, што значи да ће многи још морати да чекају на електричну енергију - навео је Вујачић.

Снијежно невријеме праћено олујним вјетром поломило је или оштетило око 90 стубова у општини Рожаје.

- Покидано је много проводника, па је без напона остало око 50 стубних трафо-станица које електричном енергијом снабдијевају око 2.300 домаћинстава на сеоском подручју - рекао је директор “Електродистрибуције” у Рожајама Садудин Аговић.

Он је додао да је најкритичнија ситуација у мјесној заједници Башча, гдје је невријеме оборило стубну трафо-станицу за чију ће санацију требати неколико дана.

Аговић је рекао да су њиховим екипама у помоћ дошле и колеге из Подгорице и да се сви налазе на терену како би што прије санирали бројна оштећења.

Снијежна мећава затворила путеве

На путевима Рожаје - Кула и Шавник - Жабљак у прекиду је саобраћај због сњежних мећава, саопштено је из Ауто-мото савеза Црне Горе.

За вријеме сњежних падавина забрањен је саобраћај за камионе са приколицом и шлепере на дионицама преко планинских превоја.

На југу Црне Горе и приморју возила саобраћају по мокрим путевима, а на сјеверу је саобраћај отежан због снијега.

Видљивост је смањена због ниске облачности и падавина, а возачима се савјетује опрезна вожња, као и обавезна употреба зимске опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана