Вирант напустио Јаншу

Танјуг
Вирант напустио Јаншу

Љубљана - Влада Јанеза Јанше је остала без већине у парламенту - напушта је странка Држављанска листа, чији лидер Грегор Вирант одлази са мјеста предсједника парламента, преноси Танјуг.

Владина коалицијска странка Држављанска листа је синоћ испунила своју пријетњу и одлучила да изађе из Владе коју води Јанез Јанша.

Тако је синоћ одлучио Савјет ДЛ-а, након што је прошле ноћи истекао ултиматум који је ДЛ дала премијеру и његовој странци - да или Јанез Јанша оде са мјеста премијера или покрене процес гласања о повјерењу Влади у парламенту.

С обзиром да водећа странка на власти, СДС није замијенила свог премијера, Јанеза Јаншу, који је иначе предсједник ове странке, нити је покренула интерпелацију, странка Грегора Виранта је одлучила да оде.

Јанша је пребацио Држављанској листи да својом одлуком изазива политичку кризу у Словенији, на шта је лидер ДЛ-а одговорио да је криза наставла већ онда када је Противкорупцијска комисија утврдила да су своју имовину сакривали Јанез Јанша и вођа опозиције, Зоран Јанковић.

- Излазак Држављанске листе је први корак ка рјешавању кризе - додао је Вирант и додао да је коалицију срушио Јанша који је рекао пуно ствари у посљедње вријеме, али не и пет ријечи које би морао: Одлазим са мјеста предсједника Владе.

Влада Јанеза Јанше ће новонасталу ситуацију прокоментарисати сутра, након њене редовне сједнице.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана