Вијести: Рус купио некадашњи Ђукановићев плац

Танјуг
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Руски држављанин Дмитриј Иудин купио је од подгоричке компаније “HoldCo east“ земљишни комплекс од 20.000 квадрата у подножју брда Кошљун на улазу у Будву, који је до прије пола године био у власништву фирме предсједника Црне Горе Мила Ђукановића “Глобал Монтенегро”, потврђено је подгоричким Вијестима.

У листу непокретности је, кажу, наведено да је Иудин ову атрактивну некретнину укњижио 21. марта ове године.

Иудин је власник будванске компаније “Nova development company“ која је регистрована за изградњу стамбених и нестамбених објеката, а његова фирма је посејдује и око 10.000 квадрата у Колашину, на локалитету Блатина.

Крајем септембра прошле године, партнерска компанија Ђукановића и његовог кума Вука Рајковића “Глобал Монтенегро” остала је без власништва над 20 хиљада квадрата земље у подножју брда Кошљун, када се у катастру укњижио “HoldCo east”, а који је претходно, крајем 2020. на себе преузео све кредитне обавезе које је имала компанија шефа државе и ДПС-а.

То је, наводи се, учињено јер Ђукановићева фирма није вратила милионске кредитне обавезе, колико се “Глобал Монтенегро” задужио пре деценију и по када је трговао плац у Будви од мештана.

Још у новембру 2020. године “HoldCo east” је уписао терет на земљишни комплекс, наводећи да је повјерилац кредита од пет милиона евра, који је 2007. узео “Глобал Монтенегро”, за куповину 20.000 квадрата.

Та подгоричка компанија је 18. новембра 2020. у катастарску евиденцију Управе за катастар и државну имовину некретнине уписала хипотеку и тиме блокирала Ђукановићеву земљу.

”Хипотека у износу од 5.000.000 евра, уписује хипотекарни поверилац ''HoldCo east“ са забраном отуђења без сагласности хипотекарног повјериоца”, писало је тада у листи непокретности, пишу Вијести.

Продаја земљишног комплекса догодила се након што је Секретаријат за урбанизам Општине Будва издао подгоричкој компанији “HoldCO east” урбанистичко-техничке услове којима је предвиђено да се на два хектара може изградити резиденцијални комплекс од 41 виле.

Како се наводи у документу у који су Вијести имале увид, позивајући се плански документ Детаљни урбанистички план “Поткошљун”, који је још на снази, на земљишном комплексу може да се укупно изгради 29.591 квадрата бруто грађевинске површине што је половина квадратуре Старог града.

Издатим урбанистичко-техничким условима омогућено је да виле имају од три до чак шест етажа - сутерен, приземље, један спрат, и сутерен, приземље и четири спрата. Површина под објектом не смије да буде мања од 80 квадрата, а омогућена је фазна градња.

Свих претходних година, додаје се, Ђукановић и Рајковић нису тражили да им се издају урбанистичко-технички услови, односно нису имали намјеру да граде на плацу који је давне 2008. урбанизовала тадашња општинска власт из редова ДПС- СДП, која је донијела контроверзни ДУП “Подкошљун”, испуњавајући жеље власника земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана