Вијести: Мандић најизгледнији кандидат за предсједника Скупштине Црне Горе

Танјуг
Вијести: Мандић најизгледнији кандидат за предсједника Скупштине Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић најизгледнији је кандидат за предсједника Скупштине Црне Горе ако се Покрет Европа сад (ПЕС) договори о формирању мањинске владе уз подршку коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), пишу подгоричке “Вијести”, позивајући се на неименовани извор.

Мандатар Милојко Спајић у понедјељак је затражио од ЗБЦГ да подржи његов кабинет, понудивши им заузврат функцију предсједника Скупштине и мјеста у државним компанијама, предузећима и институцијама.

Извор “Вијести” са састанка Спајића, представника мањинских партија и ЗБЦГ наводи да је мандатар жели да та коалиција подржи владу без учешћа у извршној власти.

У влади би били ПЕС, мањинске странке и Социјалистичка народна партија (СНП).

Иако би то требало да значи да ће ван владе остати Демократска Црна Гора, та странка је ипак у игри, јер је касно синоћ одлучила да одустане од функције шефа Скупштине, на којој је инсистирала и прихвати нову понуду мандатара, по којој би требало да јој припадну два потпредсједничка мјеста и четири министарства у влади.

Демократе би, наводе извори Вијести из те странке, требало да добију позиције потпредсједника владе, односно замјеника премијера за безбједност, унутрашњу политику и политички систем, потпредсједника за спољне и европске послове, министарства унутрашњих послова, одбране, културе и медија, те туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера.

Извор из врха ПЕС није потврдио да је с Демократама склопљен договор о томе да им припадне шест позиција у извршној власти. Мандатар се на преговоре са ЗБЦГ одлучио пошто су Демократе прошле седмице одбиле да шеф Скупштине и влада буду изабрани одлучујућим гласом предсједника Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмеда Зенке.

Спајић је, након избора 11. јуна, преговарао са ЗБЦГ, али до договора није дошло јер је та коалиција одбила његову понуду која је укључивала мјеста потпредсједника владе, министра просвјете, туризма, спорта и младих и мјесто потпредсједника Скупштине. Коалиција ЗБЦГ је у преговорима инсистирала да њима, сходно резултату избора, треба да припадне позиција предсједника парламента, а не Демократама Алексе Бечића.

Спајић је нови план о кабинету представио на састанку којем, од мањинских партија, једино није присуствовао представник Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ), са чијим би лидером Адријаном Вуксановићем мандатар требало накнадно да разговара.

Саговорник “Вијести” из врха ЗБЦГ наводи да мисли да су мале шансе да се аранжман договори и да је Црна Гора тренутно ближа изборима.

-Све и да прихватимо понуду, опет би настала нека конфузија у вези са подршком влади. Постоји расположење да се понуда прихвати, али како кад нешто није формално понуђено - навео је он. Саговорник са прексиноћњег састанка наводи да се говорило и о опцији да се за избор владе тражи подршка неке “процрногорске партије”, првенствено Социјалдемократа (СД).

Националне партије мањинских народа би о Спајићевој понуди требало да се изјасне у наредних неколико дана.

Дiо мањинских партија, првенствено ХГИ, оштро се противио учешћу ЗБЦГ у влади, док су из Бошњачке странке (БС) раније индиректно поручивали да не желе сарадњу с коалицијом коју предводе Мандић и Милан Кнежевић, говорећи да је држави потребна влада јасне евроатлантске оријентације.

Из појединих албанских националних странака слали су сигнале у правцу тога да им ЗБЦГ није неприхватљив партнер, наводећи да је тај савез направио добар корак прихватањем принципа ПЕС о формирању власти, међу којима су спровођење економског програма Европа сад 2.0, једнаке шансе приликом избора на функције и слично.

Спајић би до нове владе могао да дође и без гласова мањинских странака - ако његову идеју подрже сви посланици са листе ПЕС, њих 24, укључујући и оне који су се противили првобитном плану да направи владу без ЗБЦГ, он би, уз 13 посланика те коалиције, седам Демократа и два из СНП, дошао до подршке 46 посланика, што је пет више од минимума потребног за избор владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана