Ко је "пао" у акцији "Генерал", због међународног шверца кокаина (ФОТО)

Танјуг
Ухапшени Маринко Прелевић
Foto: Борис Пејовић/Вијести.ме | Ухапшени Маринко Прелевић

ПОДГОРИЦА - Један од вођа криминалног клана Дрешај из Тузи - Виктор Дрешај ухапшен је јутрос у великој међународној операцији “Генерал” по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), сазнају подгоричке Вијести.

Извор из Тузи навео је да је Дрешај, нешто послије десет часова, виђен са лисицама на рукама у пратњи службеника Специјалног полицијског одјељења (СПО).

Исти извор навео је да је СПО по налогу СДТ-а у Будви ухапсио и Вукана Чоковића (61) који је раније имао име Винету. У операцији је ухапшен и Подгоричанин Васо Улић (64), а лисице на руке стављене су и његовом сину.

Међу ухапшенима је и Подгоричанин Петар Мирановић, Даниловграђанин Веселин Паро Павличић, као и Маринко Прелевић.

У међународној операцији све вријеме учествовали су и службеници Сектора за борбу против криминала, којим руководи Лазар Шћепановић.

Припадници СПО од јутрос претресају куће Дрешаја у Тузима.

Виктор Дрешај и његов брат Леон у документу СОЦТА - Процјена опасности од тешког и организованог криминала заведени су као вође јаког криминалног клана из Тузи.

Ухапшени Виктор Дрешај

У том документу пише да се Дрешаји годинама баве “шверцом кокаина, али да им је примарна дјелатност - кријумчарење марихуане, дувана и дуванских производа”.

Вукан (Винету) Чоковић хапшен је још 2015. године у Шпанији, тада у великој међународној операцији “Винету”, а међународне службе означиле су га као вођу криминалне групе од које је заплењено 3,5 тона кокаина.

Наркотици су тада откривени у неколико акција, а полиција је ухапсила укупно 69 особа, од којих су Чоковић и најмање осам чланова групе из Србије и Црне Горе имали главне улоге у шверцу кокаина из Јужне Америке у Европу.

Име Вукана (Винету) Чоковића је у полицијским документима деценијама заведено као безбједносно - интересантно лице, које је велики дио провео у Европи и Латинској Америци како би избегао затвор или ликвидацију.

У љето 2015. када је ухапшен, шпански портал Ел Конфиденсиал навео је да је Будванин Чоковић у Мадриду “живео пуним плућима”, те да се није скривао.

Ухапшени Петар Мирановић

У Шпанији се представљао и као фудбалски менаџер, а како је тада писао тај медиј, управо разбацивање новцем “коштало” га је хапшења. Наводно, полиција је до њега дошла сасвим случајно, истражујући ко ће купити 1.400 украдених сатова, вредних неколико милиона евра.

Ухапшени подгоричанин Васо Улић (64) је у августу 2017. ухапшен по налогу СДТ-а због оптужби да је умешан у међународни шверц дроге у Аустралији.

Докази су тада указивали на сумњу да је Улић био вођа криминалне организације, те да је у дужем временском периоду организовао кријумчарење великих количина наркотика из других држава у Аустралију, где се обављала даља прерада и дистрибуција, тј. продаја дроге.

Улић је касније оптужен да је још 2004. организовао шверц 60 килограм МДМА “из других земаља у Аустралију” те да је у тој земљи зарађивао осам долара по таблети екстазија.

Две године касније он је склопио договор са СДТ-ом да робија две године и држави платити 50.000 евра и исто толико у хуманитарне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана