Вијести: Абазовић у Кијев иде само са Рамом

Танјуг
Вијести: Абазовић у Кијев иде само са Рамом

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер Дритан Абазовић покренуо је идеју о заједничком одласку у Кијев премијера Западног Балкана, али ће с њим, према последњим информацијама, у Украјину, путовати само албански колега Еди Рама, пишу данас подгоричке Вијести.

Из Владе Северне Македоније јуче су, кажу, тамошњим медијима саопштили да премијер Димитар Ковачевски ипак неће ићи у Кијев, “због интензивне агенде”. Термин посјете још није прецизиран, а предсједник скупштинског Одбора за међународне односе и исељенике, Миодраг Лекић (Демос), казао је да се нада да вијест о одласку у Кијев не улази у дневну дозу пропаганде која је, према његовим ријечима, упадљиво висока на црногорској политичкој сцени.

Истиче да ће за украјински народ, али и за Зеленског, бити добро да посјете немају формални, медијско-ревијални карактер, већ конкретне садржаје - првенствено за мир, окончање рата и дипломатско ријешење конфликта.

То је заправо интерес украјнског народа - да се зауставе његове велике патње у овом рату. Уосталом, остаје да видимо билансе балканске композиције за Кијев. Остаје, такође, и да исти састав покрене и балкански воз за Брисел, који је очигледно негде заустављен, због неког квара”, рекао је Лекић Вијестима.

Додао је да је за вјеровати да је најава посјете прецизно дефинисана на линији Украјина - Црна Гора, без организације неке треће стране. Подгорички дневник подсјећа да је Абазовић, у телефонском разговору са Зеленским, рекао да Црна Гора пружа отворену подршку независности, територијалном интегритету и суверенитету Украјине, додајући да се нада да ће она добити статус кандидата за улазак у ЕУ.

Премијер је, како је саопштено из његовог кабинета, рекао Зеленском и да се европске вредности слободе и права на сопствени избор данас бране изван граница ЕУ, и да Црна Гора стопроцентно подржава однос ЕУ према руској инвазији.

Црна Гора је почетком априла усвојила пакет санкција ЕУ Русији због војне инвазије на Украјину, а који се односи на 696 руских држављана, финансијске институције, имовину, промет, дистрибуцију добара... Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је у петак да су “замрзнуте” 44 некретнине 34 руска држављанина, којима су претходно уведене санкције.

Лекић упозорава да влада мора бити транспарентна и усаглашена у вези са ставовима и изјавама, и да стога треба да демистификује информацију о војној помоћи Украјни.

”За почетак, да се објасни јавности, па и нама у парламенту, зашто на сајту Министарства одбране стоји да је ''усвојена одлука владе о наставку војне помоћи Црне Горе Украјни'', док на сајту Владе с исте, седме седнице, одржане 9. јуна, нема такве тачке, а још мање информације о томе", навео је Лекић. Тешко је, каже, да се уз производњу оваквих нејасноћа влада може узети за озбиљно, и то поводом тако осјетљивог спољнополитичког питања као што је рат у Украјни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана