Видимо се у читуљи - 20 година послије

Б92
Видимо се у читуљи - 20 година послије

Београд -- Поводом 20 година од филма „Видимо се у читуљи”, Б92 истражује колико се од тада промјенила криминална сцена и одакле носталгичан став младих према том добу.

„Мала бара, много крокодила. Пази, социјално су сви угрожени, финансијски слабо стоје. Али најтужније је што не умеју да направе паре...”

Ово су ријечи вође Бежанијског клана Радослава Трлајића, званог Бата Трлаја. Пет година након што се појавио у филму “Видимо се у читуљи” изрешетали су га супарници из Земунског клана.

Његове ријечи из филма остале су синоним тог мрачног времена.

„Они су били на насловним странама, ужасно популарни, популарнији од естрадних звезда, популарнији од певачица, од спортиста, од свих живих”, истиче редитељ документарца Јанко Баљак.

Двије деценије од тог времена криминал је промјенио свој облик, попримивши много скривенији и наизглед безазленији изглед, истиче професор социјалне патологије на београдском Дефектолошком факултету Александар Југовић.

„Њега данас више има у корупцији, у миту, злоупотреби јавних овлашћења и у неким елементима уличног криминала, где видимо разрачунавање ситних дилера дроге”, наводи Југовић.

И поред промјене друштвеног миљеа, свједоци смо тога да неки млади, који тада нису били ни рођени, имају романтичан поглед на деведесете.

Професор Југовић објашњава да се ради о младима који су социјално искључени из друштва данас, па им учесници филма “Видимо се у читуљи” дјелују као јунаци, док Јанко Баљак наводи да је то жал за бизарном иконграфијом тог времена.

„Као што се сада генерација из шездесетих ложи на Тита и на целу причу Титовог култа, тако мислим да се сада ови клинци враћају у деведесете као неко време немам појма чега”, каже Баљак.

Осим тога, он објашњава и зашто никада није снимљен наставак филма “Видимо се у читуљи”.

„Поучени искуством овог филма нико од тих наследника вождовачког, земунског, звездарског, сурчинског, новобеоградског клана, или како су се већ звали није хтео да учествује и да буде презентан у том филму”, закључује Баљак.

Уз Кристијана Голубовића, само су још четворица актера филма “Видимо се у читуљи” и данас живи, док је петнаестак актера филма убијено.

Слиједеће недјеље у Београду ће бити одржана и промоција књиге “Видимо се у читуљи - 20 година после” Војислава Туфегџића, новинара и једног од аутора култног документарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана