Видеореконструкција трагедије која је шокирала Хрватску VIDEO

Глас Српске
Видеореконструкција трагедије која је шокирала Хрватску VIDEO

“Јутарњи” је урадио анимирану реконструкцију трагедије у којој су погинуле двије дјевојчице, а двије особе тешко повријеђене.

По налогу Општинског државног одвјетништва у Сиску одређено је токсиколошко вјештачење крви изузето од Иве Филиповића, 59-годишњег возача камиона који је у петак ујутро на одморишту Новска усмртио двије дјевојчице и тешко озлиједио двије млађе жене.

Алкотестом је установљено да возач није био под утицајем алкохола.

У петак је ухапшен, а током суботњег поподнева предан је притворском надзорнику. Уз кривичну пријаву, за намјерно изазивање саобраћајне несреће у којој су смртно страдале двије особе, одведен је на испитивање у тужилаштво. Запријећена казна за то дјело је од три до 15 година затвора. У вечерњим сатима судац истраге Жупанијског суда прихватио је приједлог државног одвјетништва те је осумњиченом возачу одредио једномјесечни притвор.

И најискуснији стручњаци који имају дуго искуство увиђаја и вјештачења саобраћајних несрећа кажу да не могу објаснити што се догодило 59-годишњем возачу да је без кочења и с пуном брзином с аутопута скренуо на бензинску станицу. Дио одговора полиција ће добити из токсиколошког вјештачења јер ће се анализирати је ли у крви било лијекова или опојних средстава који су могли утицати на његову способност управљања возилом. Затражиће се и његов здравствени картон како би се утврдило болује ли од каквих болести.

Полиција је већ на мјесту несреће од возача одузела мобител и установила да је разговарао сат времена прије несреће, а пет минута након стравичне несреће звао је свог послодавца. Полиција ће у сарадњи с телеоператерима покушати установити је ли возач можда у тренутку несреће типкао СМС поруку, користио интернет или прегледавао неке садржаје на мобителу.

Јер, нико од саобраћајних стручњака не може објаснити зашто возач с 30-годишњим искуством и у тренутку кад је видио да ће ударити у возила није ништа подузео да спријечи налет на групу људи, међу којима су били осмошколци на одморишту.

Додуше, на фотографијама се види брис од гуме, што би упућивало на то да је ипак кочио, али да је све то предузео прекасно. Како спреноси “Јутарњи”, у протеклих десет година полиција га је евидентирала само због три саобраћајна прекршаја, и то због незнатног прекорачења брзине, невезивања сигурносног појаса и прекршаја везаног уз тахограф. На увиђају је установљено да се возач прије несереће одмарао четири минуте мање од прописаног времена, али и то је практички незнатан прекршај.

Камион компаније “Марин Промет” након изванредног техничког прегледа у Станици за технички преглед у Кутини одвезен је у простор Полицијске постаје у Кутини. Истрага о овој незапамћеној несрећи се наставља.

Подсјетимо, у суботу ујутро у кутинској Станици за технички преглед уз присуство вјештака МУП-ова Центра за форензичка испитивања и вјештачења утврђено је да су кочнице, темпомат и сви витални дијелови камиона МАН били исправни, што се показало и током пробне вожње. Нису радила само свјетла која су уништена у налету на друга возила, али све остало је на камиону било исправно.

Очитан је дигитални тахограф и установљено је да је возач од тренутка кад је кренуо с одморишта код Жупање, гдје се одмарао након што је кренуо пут Загреба из Београда у којем је утоварио грађевинско љепило у врећама, превалио 140 километра и стално је возио брзином од 90 километара на сат, све до тренутка удара у ауто загребачких ознака. Управо тај податак указује да је возач цијело вријеме користио темпомат јер је немогуће да би ногом на папучици гаса читавим путем одржавао исту брзину.

Филиповић је полицији у разговору рекао да је скренуо како би наточио гориво. Умјесто да је смањио брзину, он је брзином од 90 километара на сат ушао на одмориште. Прво је ударио у теретњак загребачких регистрација и наставио се даље кретати кроз простор бензинске постаје, гдје је налетио на 26-годишњу и 28-годишњу пјешакињу, које су од силине ударца одбачене на асфалтну површину, након чега је ударио у двије 14-годишње пјешакиње.

Камион је у даљњем кретању ударио и у паркирани особни аутомобил БиХ регистрација те је са групом возила слетио на травнату површину, на којој се зауставио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана