Ветерани машу усташким заставама у сред Загреба

Срна
Ветерани машу усташким заставама у сред Загреба

Загреб - Окупљени ратни ветерани који протестују у Загребу носе заставу са усташким грбом.

Грб, односно шаховница, на застави коју су истакли демонстранти има прво бијело поље, што га не чини хрватским, већ усташким, преносе хрватски медији.

Ратни ветерани, који су "поносно" позирали фотографима са тробојницом у чијој се средини наизглед налази хрватска шаховница, и даље одбијају да напусте "утврђење" у Савској, захтијевајући смјену ресорног министра Предрага Матића.

Промјене у изгледу грба након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/ 1941. године увели су Анте Павелић и његове усташе.

На снагу је 28. априла 1941. године, 18 дана након оснивања злочиначке НДХ, ступио закон о државном грбу и застави.

"Грб Независне Државе Хрватске је штит са 25 четворинских поља бијелих /сребрних/ и црвених /боје крви/, пореданих наизмјенце у пет редова тако да је почетно поље бијело /сребрно/. Над грбом је знак у облику звјездолике троплете витице исте црвене боје која уоквирује бијело поље у којем је велико слово У тамно модре боје", наведено је у закону.

Грб са првим бијелим пољем тако је трајно постао усташки амблем, који је из употребе уклоњен након што су фашисти и њихови сарадници поражени у Другом свјетском рату.

За вријеме СФРЈ Хрватска је користила грб са првим црвеним пољем, који се након осамостаљења очувао и као симбол Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана