Вестервеле:Нема промjена граница на Балкану

Танјуг
Вестервеле:Нема промjена граница на Балкану

Тирана - Њемачка је позвала Албанију да престане с националистичком реториком, пошто су и САД недавно из истог разлога изразиле забринутост по стабилност на Балкану.

"Важно је да националистичка осјећања буду контролисана и третирана уз велику одговорност и с много пажње", изјавио је новинарима у Тирани њемачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле.

Вестервеле је такође поручио да "никаква промјена граница није могућа на Балкану".

"Границе у Европи губе свој значај, али оне не могу бити уклоњене", додао је он.

Шеф њемачке дипломатије позвао је албанске политичке странке да избјегавају да играју на карту национализма како се ближе парламентарни избори, планирани 23. јуна.

Албански премијер Саљи Бериша, као и остали албански лидери, пооштрили су посњедњих мјесеци националистичку реторику, сугеришући стварање "велике Албаније" што је изазвало забринутост у суседним земљама у којима живи албанско становништво, наводи Франс прес.

САД су такође упозориле Албанију, указујући да се Тирана упустила у "опасну игру". Вашингтон је позвао "политичке странке и лидере да се усредсреде на оно за шта тврде да им је битно – евроатлантске интеграције" Албаније.

"Албанија никада није имала, нема, нити ће имати претензије према сусједима. Она ће наставити да као и до сада подржава мир и стабилност на Балкану", рекао је шеф албанске дипломатије Едмонд Панаритит на конференцији за новинаре с Вестервелеом.

Франс прес подсјећа да је Бериша крајем новембра, на обиљежавању стотину година независности Албаније, позвао Албанце на уједињење, што је изазвало жестоке реакције сусједних земаља, посебно Атине и Скопља.

Бериша је такође обећао усвајање закона који ће омогућити да сви Албанци, без обзира на то гдје живе, добили албанско држављанство, додаје Франс прес.

Нема попуста за Македонију

Након посјете Тирани, шеф њемачке дипломатије отпутовао је у Скопље. Он је апеловао на политичке лидере те земље да покажу спремност за компромис и флексибилност у рјешавању политичке кризе, имајући у виду национални интерес и судбину и будућност Македоније.

"Има још доста корака који вас чекају на путу ка ЕУ. Правила су једнака и позната за све. Неће бити попуста, али ће Њемачка одржати своју ријеч подршке", рекао је Вестервеле током посјете Македонији, прве једног њемачког министра спољних послова у претходних 15 година.

Упитан да ли се Македонија може надати датуму почетка преговора са ЕУ у јуну, рекао је да не жели ништа да прејудицира и да треба сачекати извјештај Европске комисије.

"Треба још да се разјасне одређена питања, између осталог и питање имена државе, ви то знате. Ми вас храбримо да искористите сваку прилику која ће вам се пружити", поручио је Вестервеле.

Он је напоменуо да је његова посјета доказ немачке посвећености региону и његовој европској перспективи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана