Вељовић: Шарановић и Кољеншић спремали низ ликвидација ФОТО

Вијести
Вељовић: Шарановић и Кољеншић спремали низ ликвидација ФОТО

Подгорица - Судија за истрагу Вишег суда у Подгорици Мирослав Башовић одредио је екстрадициони притвор Слободану Н. Шарановићу (75) из Даниловграда са пребивалиштем у Будви и Ратку М. Кољеншићу (36) из Никшића, осумњичени за кривично дјело “криминално удруживање” и “тешко убиство” почињено у Београду, казали су “Вијестима” њихови адвокати Боривоје Ђукановић и Никола Медојевић.

Они су ухапшени по потјерници Интерпола Београд, која је расписана по захтјеву Специјалног одјељења Вишег суда у Београду.

Притвор по рјешењу судије Башовића може најдуже трајати шест мјесеци, а након тог рока може бити продужен за још два мјесеца.

Адвокати су казали да Шарановић и Кољеншић нису ухапшени због убиства Милоша Видаковића у Будви, како су указивале прве незваничне информације.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић је за један београдски лист потврдио незваничне информације “Вијести” да су Шарановић и Кољеншић ухапшени убог сумње да су организовали убиство Николе Бојовића, али и да су припремали низ ликвидација у Србији и Црној Гори.

За убиство Бојовића је према ријечима Вељовића осумњичен и Милош Видаковић.

Да су Шарановић, Кољеншић и Делибашић ухапшени због убиства Бојовића потврђено је и из Управе полиције.

- Д. Ш. и Р. К. су лишени слободе на основу међународних потјерница НЦБ Интерпол Београд и замолнице за пружање међународне правне помоћи упућене нашем тужилаштву, због основане сумње да су, заједно са М. Д. (28) из Београда, организовали и починили кривично дјело тешко убиство, извршено 29. априла 2013. године у Београду, на штету Николе Бојовића - наводи се у полицијском саопштењу.

Шарановић је ухапшен у будванском насељу Дубовица, у свом стану, који су инспектори и прије неколико дана претресали.

Акција хапшења је изведена у тајности, и у сарадњи црногорске и српске полиције.

Инспектори су нешто прије поноћи упали у стан контроверзног бизнисмена и привели га.

Видаковић је убијен 2. јула у Будви, а неколико дана након тога полиција је привела прве осумњичене.

У пријестоници туризма, 16. јула ухапшен је Београђанин Милош Делибашић, због сумње да је умијешан у убиство Видаковића.

Истовремено, у Београду су лишени слободе Милош Војиновић, Горан Бојанић, Славиша Новаковић и још једна особа.

Војиновић и Новаковић се сумњиче да су директно учествовали у убиству Видаковића у Будви, у кафићу у Старом граду.

Директор српске полиције Милорад Вељовић је након тога најавио да хапшењима у Будви и Београду није крај и да предстоје нова.

- Са једним и другим тужилаштвом радимо на расветљавању случаја, на овом се неће завршити. Преко овог случаја покушавамо да решимо још два убиства на подручју Србије и једно у Црној Гори. На овај начин смо показали да сходно прописаном споразуму између мене и Стојановића (Славка) заједно радимо на расветљавању најтежих кривичних дела, пре свега из организованог криминала - казао је Вељовић тада.

Он није желио да саопшти која убиства би ускоро могла бити ријешена али је нагласио да је “сигурно да је позадина много дубља”.

- У циљу истраге вам ни ја ни колеге из Црне Горе не можемо рећи о којим убиствима је реч. Знаћете ако све буде доказано и решено - рекао је Вељовић.

 Челници двије полиције саопштили су тада да је хапшењем Делибашића, Војиновића, Бојанића и Новаковића осујећено још неколико ликвидација које је та група припремала.

Међутим, нико од њих није прецизирао ко су биле мете ухапшених.

Никола Бојовић, због чијег је убиства наводно ухапшен Слободан Шарановић, убијен је у центру Београда 29. априла 2013.

Након убиства брата, Лука је наводно наредио припадницима свог клана да приватну истрагу воде искључиво у Црној Гори, због сумње да је наручено управо из црногорских мафијашких кругова

Слободанов брат Бранислав био је власник ланца коцкарница, а убијен је 2009. испред казина на Дедињу.

Одмах након убистава свога брата, Сободан је јавно понудио шестоцифрени износ у еурима, убицама свога брата ако открију имена наручилаца ликвидације.

Да ли ће хапшењем Шарановића, које је резултат сарадње двије полиције, инспектори коначно ставити тачку на истрагу о убиству Бојовића и Видаковића, зависи од доказа које ће предати тужилаштву, а које су, током истраге прикупили.

Ниједан од више челника црногорске и српске полиције, али ни Министарства унутрашњих послова Црне Горе, које су “Вијести” синоћ контактирале нису хтјеле званично да коментаришу Шарановићево хапшење.

Из обје полиције рекли су да је велика акција у току и да ће сви детаљи бити саопштени данас.

Вељовић: Биће још хапшења

Директор полиције Србије Милорад Вељовић изјавио је да је хапшење држављана Србије Слободана Шарановића и Ратка Кољеншића, због због сумње да су организовали убиство Николе Бојовића, само увертира и да ће бити још хапшења.

- Настављамо активности у вези са неким другим кривичним дјелима, али и ликвидацијама које су криминалне групе планирале у Београду и у Црној Гори - додао је Вељовић.

Он је за подгорички Радио “Антена М” рекао да ће заједничке активности српске и црногорске полиције бити настављене и подсјетио да је заједничком акцијом расвијетљено убиство Панчевца Милоша Видаковића, те да су ухапшене двије особе у Београду.
 

Београдски медији су још у мају објавили је да је српска полиција склопила мозаик убиства Николе Бојовића и да вјерују да је он ликвидиран из освете због убиства Џенана Рамовића, Слободана и Данила Радоњића и њиховог кума, црногорског бизнисмена Бранислава Шарановића, Слободановог брата.

Сва тројица убијена су у Београду, а иза сваког злочина постојала је сумња да су убиства извршена по наређењу Луке Бојовића.

“Вијести” синоћ нису добиле потврду да ли је Шарановић задржан у притвору, као ни какве је доказе полиција прикупила против њега.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана