Вељко Марић ухапшен у Хрватској због насиља у породици

Танјуг
Вељко Марић ухапшен у Хрватској због насиља у породици

ЗАГРЕБ - Хрватски ветеран Вељко Марић, који је у Србији осуђен на 12 година затвора због убиства цивила у Грубишином Пољу, па изручен Хрватској да издржава казну и у априлу привремено пуштен ради лијечења, поново је ухапшен због породичног насиља, пренио је хрватски Вечерњи лист.

Како пише тај лист, Марић је претукао је супругу Маријану "која га је свих ових година стрпљиво чекала, сама подизала дјецу, посећивала најприје у српским затворима, а на крају и у Глини".

Марић је овим поступком прекршио услове за пуштање на привремену слободу, па је враћен у затвор, потврђено је Вечерњем листу у хрватском Министарству унутрашњих послова.

Он мора да одслужи остатак од 12-годишње затворске казне на коју је у Србији осуђен због убиства цивила српске националности Петра Слијепцевица у Растовцу 1991, а Хрватској је предат након дугих преговора између двије државе.

Хрватска посланица у Европском парламенту Маријана Петир у јулу је објавила да је Марић због лијечења остаје на привременој слободи до октобра.

Управо његово хапшење 2010. године на граници са Бугарском, и поступак пред Оделњењем за ратне злочине, један је од разлога за негодовање хрватских ратних веретана због процеса који су у Србији могући на основу Закона о прогону извршилаца кривичних дјела ратних злочина.

Према том Закону, који је хрватска покушавала да оспори и укине пред отварање преговора ЕУ и Србије за Поглавље 23, српско тужилаштво по универазалној надлежности процесуира све осумњичене за извршење ратних злочина, без обзира на чијој су територији дјело извршили и чије држављанство имају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана