Великогорички суд одбио изручење Здравка Мустача

Aгенције
Великогорички суд одбио изручење Здравка Мустача

Загреб - Жупанијски суд у Великој Горици послијеподне је одбио изручење бившег шефа југословенске Службе државне безбједности Здравка Мустача, закључивши да је у том случају наступила застара.

Уједно, суд је Мустачу укинуо и мјере опреза које су му одређене у замјену за пуштање из истражног затвора.

Мустачево изручење тражи Њемачка која га сумњичи да је судјеловао у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића. За исто недјело Њемачка тражи и Јосипа Перковића чије је изручење јуче одобрио загребачки Жупанијски суд, који је - супротно данашњој одлуци великогоричког суда - закључио да у том случају није наступила застара.

Мустачев адвокат Анто Нобило, који је преузео заступање од адвоката по службеној дужности Томислава Антолина, новинарима је прије објављивања одлуке казао да су Државно тужилаштво и одбрана изнијели своје аргументе те да обје стране тврде да је наступила застара.

Великогорички Жупанијски суд одлучивао је о њемачком захтјеву за изручење на темељу европског налога за хапшење, а Мустач се, као и Перковић противио изручењу, одбацујући било какву повезаност с Ђурековићевим убојством.

Обојица тврде да су жртве неистинитог исказа Удбиног оперативца Винка Синдичића, којег су у међувремену тужили за лажно свједочење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана