Велики шумски пожар у Словенији

Танјуг
Foto: Screenshot/YouTube

ЗАГРЕБ - У великом пожару који је захватио око 500 хектара у општини Предвор, 30-ак километара сјеверно од Љубљане, до сада је изгорјело пет викендица, а повређено је и неколико ватрогасаца, који се и даље боре с ватреном стихијом.

Пожар на обронцима Побошке горе избио је јуче поподне на популарној излетничкој локацији, а ватрогасци још нису успјели да га локализују, иако им је у помоћ стигао хеликоптер словеначке војске.

Како су рекли ватрогасци, подручје пожара се још шири, а ријеч је о шумском подручју с много суве смреке и другог дрвећа које лако гори због дуготрајне суше.

Данас је, као и јуче, у борби с пожаром око 250 ватрогасаца, а у приправности је и нова екипа од њих стотину.

Противпожарни авион Цанадаир ЦЛ-415 Хрватског ратног ваздухопловства (ХРЗ) упућен је данас у Словенију како би помагао словеначким ватрогасцима у гашењу овог великог шумског пожара, преноси Хина.

Министар одбране Марио Баножић у оквиру билатералне сарадње донио је Наредбу о употреби Оружаних снага РХ због пружања хуманитарне помоћи у гашењу пожара у Словенији, саопштено је данас из Министарства одбране Хрватске.

"Хрватска војска и ове године спремна је да пружи помоћ својим партнерима и савезницима у борби с пожарима. Прошле године наши Цанадаири били су ангажовани у Босни и Херцеговини, Грчкој и Турској. Тиме су показали висок степен обучености, професионализма и спремности", навео је министар Баножић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана