Велики пожар у Хрватској и даље букти: Помоћ потражиле и породице из БиХ

ГС
Foto: Индекс.хр

ШИБЕНИК - Јак вјетар отежава гашење великог пожара који је плануо данас око 11 сати у мјесту Горњи Бановци у Хрватској.

На терену је више од 150 ватрогасаца, а пожар гаси седам авиона.

Пожар је захватио више кућа и аутомобила у Гребаштици, а породице су евакуисане. Ватра је током поподнева локализована код Гребаштице, али се преко брда шири према Примоштену те пријети кампу у Билом. Лакше су повријеђене четири особе, три ватрогасца и један грађанин, за којег ватрогасци тврде да је својевољно дошао у зону гашења пожара како би гледао и снимао гашење.

На лицу мјеста је и потпредсједник хрватске владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић, који је обишао је оперативне снаге које гасе пожар, пише Далматински портал.

 

- Оштећено је седам кућа, четири кровишта и три фасаде, седам аутомобила је изгорјело. Тек треба утврдити јесу ли сви били од раније у возном стању. Оштећено је нешто мањих објеката, два или три – рекао је министар.

Додао је да је помоћ у виду смјештаја затражило 11 особа.

- Ради се о три породице, једној из Словеније и двије из БиХ. Они су смјештени у дворани Балдекин у Шибенику. Камп су људи напуштали, неки се враћају. Било је у једном тренутку доста напето, пожар је ушао у мјесто између кућа. Но координисаним и снажним ангажманом ватрогасаца и зрачних снага ХРЗ, ситуација је смирена. Започео је увиђај којим ће се утврдити узроци пожара - рекао је министар.

Нагласио је да жртава нема.

- Имовинска штета, било да су куће, објекти или возила, није велика. Сада су снаге усмјерене према дијелу гдје гори, према Примоштену. Према ономе што сам чуо од ватрогасаца, требало би се вечерас зауставити ширење. Међутим, доста тога ће зависити од вјетра. Ово данас је био оркански југо, у једно тренутку аиртрактори уопште нису могли летјети – додао је Божиновић.

-У једном смо тренутку на небу имали осам противпожарних летјелица. Не сјећам се да смо у задње вријеме на једном пожаришту имали толику групу зрачних снага. У једном тренутку је дио становника евакуисан. Добрим дијелом су се и сами снашли – рекао је он. 

Из Хрватске ватрогасне заједнице поручили су да прве процјене говоре како је опожарено око 600 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана