Велики број Хрвата одбио да се вакцинише “Астра Зенеком”

Срна
Велики број Хрвата одбио да се вакцинише “Астра Зенеком”

ЗАГРЕБ - Велики број људи у Хрватској данас је одбио да прими вакцину “астра зенека”, након што је десет земаља у посљедња два дана објавило да привремено обуставља имунизацију грађана овом вакцином.

 “Отприлике 30 одсто људи у цијелој Хрватској је, како сам чула од колега, данас је одбило доћи на заказани термин за вакцинисање 'астра зенеком'. Оно што сам чула од колега, као и што сам видјела у својој ординацији, људи су се веома уплашили”, рекла је за портал “Индекс” предсједник Координације хрватске породичне медицине др Наташа Бан Тоскић.

Она је навела да су пацијенти и прије овог привременог обустављања вакцинације у другим земљама имали пуно питања о “астра зенеки”, али да су ипак на крају долазили да се вакцинишу.

“Очигледно је да људима није довољно јасно што је са том вакцином чим се толико боје да је приме. Насдлежне институције требало би да у више медија објаве конкретне информације о стању са том вакцином”, објаснила је Тоскићева.

Према њеним ријечима, породични љекари стављени су у доста непријатан положај.

“Ми немамо информације коју ћемо вакцину добити, кад и у коликој количини ће нам стићи, и то нас ставља у доста незгодан положај јер се налазимо на првој линији комуникације са пацијентима”, додала је Тоскићева.

Она је истакла да се љекари морају држати службених смјерница и не могу сад одбити вакцинацију “астра зенеком” на основу одлука других држава.

“У проблематичној смо ситуацији јер ако не вакцинишемо пацијенте вакцимом коју смо добили, онда смо криви, а ако их вакцинишемо, опет можемо бити криви. Било би крајње коректно према нама и пацијентима да се интензивно обавјештава јавност о новонасталој ситуацији са жастра зенеком”, сматра Тоскићева.

Девет европских земаља и Тајланд обуставили су вакцинисање “астра зенеком” јер је забиљежено више случајева проблема са грушањем крви након вакцинације, те два смртна случаја у Италији и по један у Данској и Аустрији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана