Велике казне стижу у Хрватску, до 4.000 евра за лажне вијести и лоше васпитање дјетета

ГС
Foto: Илустрација

Досад је највећа новчана казна предвиђана Законом о прекршајима против јавног реда и мира била 170 евра, а МУП Хрватске за поједине прекршаје, открива то приједлог законских измјена које су упутили у јавну расправу, предлаже да максимална казна буде чак четири хиљаде евра, што значи да се максимална новчана казна повећава чак 23,5 пута.

Максимална казна којом држава жели дисциплиновати грађане како не би чинили прекршаје против јавног реда и мира сада може износити готово четири просјечне плате, док су према важећем закону максималне казне 16,7 одсто просјечне плате. МУП предлаже да сабор закон усвоји по хитном поступку.

Новчане казне се повећавају за прекршаје за које је могуће изрећи и затворску казну, што је деведесетак прекршаја, и то у појединим случајевима на износе до хиљаду или двије хиљаде евра, али у неколико случајева и на четири хиљаде евра.

До 4.000 евра за усташке покличе

Максимална казна од 4.000 евра тако ће се моћи изрећи онима који ремете јавни ред и мир на јавном мјесту “извођењем, репродуковањем пјесама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа”.

Досад се тај прекршај кажњавао новчаном казном од 20 до 150 евра, а из објашњења је очигледно да се повећањем казне настоји спријечити истицање симбола или извикивање усташких или нацистичких поклича.

МУП тако наводи да је анализом прекршаја против јавног реда и мира, у којима је “прекршај почињен истицањем одређених симбола којима се изражава или потиче мржња или узвикивањем или пјевањем наведеног поздрава (не наводе којег поздрава), утврђено да су у већини случајева починитељи проглашени кривима и кажњени новчаним казнама, али у износима од 25, 27, 53 или 150 евра”.

Кажу да то никако није довољан износ како би се починиоци у будућности одвратили од чињења таквих прекршаја.

Тако се за тај прекршај максимална казна повећава 26,6 пута, док би и тренутно предвиђена минимална казна, ако сабор усвоји приједлог – 700 евра, била четири пута већа од садашње максималне и 35 пута већа од садашње минималне, пише Нови лист.

Од 700 до 4.000 евра за лажне вијести

Исти распон казни предвиђен је и за оног ко се на јавном мјесту “понаша на нарочито дрзак и непристојан начин вријеђајући грађане и нарушавајући њихов мир”.

Ономе коме се докаже да измишља или шири лажне вијести којима се ремети мир и спокојство грађана, пријети казна од 700 до 4.000 евра.

Иста је казна предвиђена и за прекршај омаловажавања или вријеђања државних органа, односно службених особа док обављају свој посао, те за неовлаштено пуцање из ватреног оружја, испаљивање ракета, сличног експлозивног или запаљивог материјала.

До 4.000 евра за лоше васпитање дјеце

Посебно се за своје финансије требају забринути грађани који имају малољетну дјецу, јер ако њихово дијете учини неки прекршај против јавног реда и мира, а докаже се да је то посљедица лошег васпитања или занемаривања, такође би могли платити казну од 700 до 4.000 евра.

Родитељи ће бити јаче кажњени ако нису добро одгојили дијете него ако су потицали своје потомке на почињење прекршаја јер се предлаже да се родитељ или старатељ који потиче дијете на прекршај казни новчаном казном од 300 до 2.000 евра.

Казна је то која је предвиђена и за оне који у својим просторима допуштају проституцију или оне који на јавном мјесту коцкају или друге маме на коцку, али и грађане који друге обмањују кад је у питању њихов друштвени положај или употребљавају лажне приватне податке.

Иста казна пријети и онима који се туку или свађају на јавном мјесту, али и грађанима који се не удаље из групе кад их службена или војна особа позове да се разиђу.

До 1.000 евра за истицање заставе стране државе без одобрења

Ниже казне, од 200 до 1.000 евра предвиђене су за особе које на јавном мјесту вријеђају или омаловажавају моралне осјећаје грађана, ономе ко даје алкохолна пића пијаној особи или малољетнику млађем од 16 година, али и ономе ко пије или се дрогира на радном мјесту.

До хиљаду евра казне пријети и онима који истакну заставу стране државе без одобрења, једнако као и особама које на зграду поставе уређај или предмет који може повриједити пролазника.

Угоститељи ће платити казну до 1.000 евра ако се докаже да као одговорна особа нису спријечили нарушавање реда и мира у локалу иако су то могли учинити без опасности за себе или другога.

Проституција по старом

Што се тиче одавања проституцији, из МУП наводе неколико разлога због којих нису предложили повећање казне, па кажу да је у посљедњих пет година евидентиран изразито мали број прекршаја одавања проституцији, њих 66, те да се у малом броју држава чланица ЕУ кажњавају особе које се одају проституцији.

Тако је у 21 држави проституција легализована, од чега у њих шест (Аустрија, Њемачка, Грчка, Мађарска, Латвија и Низоземска) је она легална и регулисана, док је у преосталих петнаест проституција легална, али нерегулисана.

Од држава у којима је проституција забрањена у три државе се кажњава корисник услуге (Француска, Ирска и Шведска), док се у Хрватској кажњавају особе које се одају проституцији.

По важећем закону казне се крећу у распону од 1.9 до 16.7 посто просјечне плате. Прихвати ли сабор приједлог закона, прекршајна казна износиће и до четири просјечне плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана