Велика акција послије пљачке МУП-а у Загребу

Срна
Велика акција послије пљачке МУП-а у Загребу

Загреб - Хрватска полиција спроводи велику акцију против групе осумњичене да су фиктивним откупом злата и пшенице прале новац перуанског нарко-картела Санчез-Паредес.

Ријеч је о великој међународној акцији у којој учествују полиције неколико земаља. Из Хрватске је укључена и Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/.


Према незваничним сазнањима, међу осумњиченима је и Антонио И. коме су припадници мобилне јединице саобраћајне полиције "Кобре" у фебруару заплијениле 280.000 евра и два килограма злата, који су украдени у спектакуларној провали у сједиште криминалистичке полиције у Загребу. Он је тврдио да новац потиче од продаје породичне некретнине, наводи "Јутарњи лист".

Акцијом је обухваћен и његов отац на чији рачуне је, према извјештајима Пореске управе, у посљедњих неколико година легло готово 6,66 милиона евра за куповину злата иако је званично запослен у једној малој фирми, регистрованој на његовој кућној адреси.

На мети истражитеља нашло се још двадесетак особа којима су претражени станови и пословни простори - који су често били на истој адреси.

Према сумњама истражитеља, они су у протеклих неколико година основали више десетака мањих фирми које су се бавиле откупом злата. Те фирме су често биле осниване на адреси њиховог становања. Тако су се те особе формално бавиле откупом огромних количина злата.

Новац за откуп злата, али и пшенице, долазио им је из Италије с рачуна неколико италијанских фирми. Ријеч је о износима који наводно достижу укупну цифру од око 66 милиона евра. Тако купљено злато у Хрватској формално је пребацивано у Италију.

Хрватске пореске институције почеле су сумњати да је ријеч о фиктивним пословима, те да се трговина одвија готово без икакве инфраструктуре потребне за тако деликатан посао.

Даља истрага у којој су прибављене информације од истражних тијела неколико земаља указивала је да би новац, који преко италијанских фирми, долази у Хрватску могао да потиче од перуанске породице Санчез-Паредес, власника перуанске рударске компаније "Циа. Минера Аурифера Санта Роса".

Та се компанија 2010. нашла под истрагом перуанских власти због сумњи да њихове рударске активности служе као параван за трговину кокаином.

Америчка агенција за борбу против наркотика /ДЕА/ је 2012. заједно са савезним тужилаштвом Јужног округа државе Њујорк блокирала њихове рачуне у САД због сумњи да служе за прање новца од трговине дрогом.

Један од тих блокираних рачуна припадао је италијанској фирми "Италпрезиоса" с чијег су рачуна у Хрватску стизале стотине милиона куна намијењених куповини злата.

На основу тих сазнања хрватска истражна тијела су покренула истраге да би се извршила провјера да није ријеч ни о каквој куповини злата, не у толиким количинама, већ да је у питању прање новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана