Вејвода: Рат се неће вратити на Балкан

Агенције
Вејвода: Рат се неће вратити на Балкан

Београд - Стручњак за међународне односе Иван Вејвода наводи да на Балкану постоје "озбиљни изазови", али да се рат "неће вратити" у регион који је за неке "оаза мира".

"У поређењу с другим дјеловима свијета, Балкан је оаза мира. А разлог за то је постојање Европске уније и њене политике проширења. То нас доводи до друге констатације - без обзира на садашњу кризу, мека сила Европске уније још је жива и дјелотворна на западном Балкану", написао је Вејвода у тексту за нови број недјељника "Њузвик".

Као најозбиљније изазове у региону он је навео веома низак економски раст, високу стопу незапослености и стагнацију или опадање животног стандарда, упоредо с континуираним одливом мозгова и неколико нерјешених регионалних питања.

"Међутим, рат се неће вратити на западни Балкан. Сукоб деведесетих година, који је окончан 78-дневним бомбардовањем тадашње СР Југославије, сувише је присутан у умовима политичких лидера и друштвима која су њиме била погођена и платила тако огромну цену. Нико не жели да се та времена врате, без обзира на то како звучи унутрашња политичка реторика. Чак ни мигрантска криза неће довести до рата, иако она свакако може да појача затегнутост и створи нове препреке за процес интеграције", оцјенио је Вејвода, виши потпредсједник немачког Маршаловог фонда САД.

Према ријечима Вејводе, западни Балкан посљедњи је неинтегрисани дио Европе, што је за ЕУ незавршен посао и озбиљна провјера њеног кредибилитета.

"Ако Европска унија није у стању да подстакне процес проширења на западни Балкан, тешко је замислити како може да се суочи с другим изазовима", навео је Вејвода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана