Вечерњи лист најваио шокантан документарац o случају Перковић

Танјуг
Вечерњи лист најваио шокантан документарац o случају Перковић

Загреб - “Вечерњи лист” најавио објављивање документарца “Лекс Перковић- –тајна удбашког убиства” који наводно открива разлоге убиства емигранта Стјепана Ђурековића.

Како је најављено, документарни филм излази у уторак, први пут објављује свједочанства свих живих актера који имају сазнања о убиству бившег директора ИНЕ Ђурековића, 1983. године у Баварској.

За организовање Ђурековићевог убиства сумњичи се бивши функционер југословенске и хрватских тајних служби Јосип Перковић, а његово хапшење и изручење путем европске потернице жатражила је Њемачка, првог дана након што се Хрватска прикључила ЕУ.

“Вечерњи” пише да ће у филму први пут бити откривени прави разлози Ђурековићевог убиства, а Хрватску ће, како тврди, суочити с мрачним тајнама политичких елита. Аутор филма је Миљенко Мањкас.

Филм ће, тврди лист, изнијети за неке неугодну истину која ће засигурно узнемирити Хрватску и бацити ново свијетло на случај који је ових дана актуелан због противљења владе Зорана Милановића да измјени спорну одредбу закона о европској потерници којом је њена примена ограничена и може се примјењивати тек након почетка августа 2002. године.

ЕУ, односно Европска комисија запријетила је Хрватској увођењем одређених санкција.

Иако Милановић и њему блиски сарадници тврде да санкција неће бити, дио јавности незадовољан је владиним ставом да је примјена спорног закона могућа тек од 15. јула наредне године, а опозиција је у Сабору затражила оставку премијера и владе због, како наводе, велике штете нанијете Хрватској и хрватском народу само неколико мјесеци након њеног прикључења заједнници европских држава.

За најављени документарац говоре, како се најављује, Јосип Перковић, бивши сарадник Удбе Винко Синдичић и Крунослав Пратерс, који је у Њемачкој суђен на доживотну казну затвора због убиства Дјурековића, али и многи други.

“Вечерњи”, који је на свом сајту објавио дио најављеног филма, тврди да ће он Хрватску суочити с мрачним тајнама политичких елита, а моћи ће да се чује и аудо запис дијелова Синдичићевог свједочења у случају Пратерс у којем је он изнио како је од идеје дошло до егзекуције хрватског емигранта.

И док јавност, опозиција и појединци за сукоб Хрватске са Европском комисијом око примјене европске потернице оптужује премијера Милановића, коментатор загребачког портала “Index.hr” Романо Болковић пише да премијер није протагонист ових догађаја већ да је он само “експонент интересне структуре чија је егзистенција њима доведена у питање”.

Намjерним инсистирањем на Милановићу као на посљедњем непокретном покретачу ових догађаја, скрива се њихова истина, и, што је горе, та структура се аболира намјерно тако што јој је омогућено да несметано настави да влада Хрватском, намјерно се аболира и скрива њихова истина, и, што је горе, чак и ако Јосип Перковић, који је само симптом ситуације, буде изручен њемачком правосуђу”, наводи Болковић.

Аутор, наиме, тврди да је ријеч о интересима и да постоје три Хрватске – једна, (нео)комунистичка, друга, националистичка и трећа, сасвим покуњена која, како наводи не сме ни да зуцне, а која би требало да се зове грађанском, либерално – демократском, оном која се одлучила за капиталистички умјесто социјалистичког система, али која је, како додаје, изложена страховитом терору мањине која у потпуности влада хрватским медијима, суверена је у области друштвене рефлексије производећи идеје попут ове данас која пита:

Шта је то што је Перковић погрешио? Наредио је убијање неких који су сматрани терористима? Биг дил! То су службе радиле, као што то раде и данас”, наводи , између осталог, коментатор портала “Index.hr”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана