Вечерњи: И Хрватска тражи изузеће од ембарга на руску нафту

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватска се залаже за изузеће од ембарга на увоз руске нафте по којем би могла и послије 2022. да за потребе рада рафинерије у Ријеци увози дериват за производњу дизела, пише Вечерњи лист.

У расправама између држава чланица у Савјету ЕУ, који треба да усвоји приједлог Европске комисије о престанку увоза руске нафте за шест мјесеци и руских нафтних прерађевина до краја године, Хрватска се залаже за изузеће које би јој омогућило да да настави да увози тзв. вакуум гасно уље и након ове године за потребе рафинерије у Ријеци, незванично сазнаје Вечерњи у Бриселу.

"Вакуум гасно уље (ВГО) је сировина неопходна за производњу дизела, а Инина рафинерија је оптимизована за његову употребу у производном циклусу. Извори за снабдијевање ВГО-ом на тржишту су прилично ограничени. ИНА се зато залаже за даљу куповину ВГО-а као до сада", одговорили су из Ине поводом информације загребачког листа.

У тексту се додаје да је расправа у Савјету ЕУ, започета у сриједу кад је ЕК предложила шести пакет санкција против Русије у којем је ембарго на нафту кључни дио, настављена и да ће вјероватно бити продужена и сутра, јер још нема назнака о постизању консензуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана