Вечерње Новости: Вашингтон спрема нове уцјене за Србију

Срна
Вечерње Новости: Вашингтон спрема нове уцјене за Србију

Београд - Вашингтон жели да отргне Балкан из загрљаја Русије, увуче земље региона у НАТО, а Београд и Приштину натјера да ставе печат на међусобно признање, пишу “Вечерње новости”.

Лист наводи да у остварењу тих циљева САД спремају цијели арсенал нових уцјена усмјерених прије свега ка Србији, међу којима је резолуција о случају браће Битићи, усвојена прије неколико дана у Представничком дому Конгреса.

Лист напомиње да је о тој стратегији говорио и специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер који је у сриједу, 23. октобра, у свједочењу пред Одбором Сената за спољне послове и Пододбором за Европу поручио да је међу америчким приоритетима на Балкану нормализација односа Београда и Приштине.

Одговарајући на питање у Сенату о размјени граница као могућем компромису Београда и Приштине, Палмер је рекао да разумије аргумент о Пандориној кутији који износе неки кад се помене граница.

“Ако стране буду разговарале о тим питањима, на томе ћемо морати да радимо како бисмо утврдили да ли је то ризик са којим бисмо могли адекватно да се носимо”, рекао је Палмер.

Он је навео да САД очекују да нова влада у Приштини укине таксе на српску робу, али и опоменуо Београд да “прекине кампању делегитимисања Косова у међународној заједници”.

“Кампањом подстицања земаља да повуку признавање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нашкодио међународној полицијској сарадњи и нарушио атмосферу компромиса”, рекао је Палмер.

Он је навео да то спутава напредовање ка споразуму који је Србији потребан како би ушла у ЕУ.

“Увјерени смо да је предсједник /Србије Александар/ Вучић спреман да испреговара такав споразум. Једном када Србија и Косово буду предузели такве кораке, спремни смо да са њим испитамо опције које ће му помоћи да изгради подршку код народа Србије за нормализацију односа са Косовом”, рекао је Палмер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана