Вечерње богослужење поводом седам вијекова манастира Крупа

Срна
Вечерње богослужење поводом седам вијекова манастира Крупа

Обровац - У Манастиру Крупа код Обровца, у Хрватској, вечерас је служено вечерње богослужење поводом обиљежавања 700 година постојања ове српске светиње.

Вечерњем богослужењу, које је увод у сутрашње обиљежавање седам вијекова постојања Манастира Крупа на празник Велике Госпојине, присуствовали су вјерници из Хрватске, Републике Српске, Србије, али и европских земаља.


Послушаник Манастира Милан Репац каже да седам вијекова ове светиње свједочи о дубоким коријенима српског народа на подручју Далмације, али и Хрватске.

Он каже да сваке године бројне посјетиоце манастира информише и упознаје о ризници и благу које ова српска светиња има.

"То је благо из 17, 18, и 19. вијека које су добротвори поклањали Манастиру. Веома је важно да његујемо и чувамо нашу традицију", рекао је Репац Срни.

Александар Милићевић из Требиња, који присуствује обиљежавању седам вијекова манастира Крупа, оцијенио је за Срну да је важно да се српски народ окупља и његује своју традицију.

"700 година манастира Крупа један је од најзначајнијих јубилеја који морамо обиљежити достојанствено јер српски народ не смије заборавити своје коријене", рекао је Милићевић.

Програмом обиљежавања сутра у 9.00 часова предвиђено је служење Свете литургије коју ће предводити митрополит загребачко-љубљански Порфирије, уз саслужење владика Српске православне цркве /СПЦ/.

Након литургије биће организован културно-умјетнички програм.

Манастир Крупа саградио је краљ Милутин почетком 13. вијека. Посвећен је Успењу Пресвете Богородице и дијели судбину српског народа у Хрватској.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана