Вашингтон пост: Све више оних који рехабилитују усташе

Срна
Вашингтон пост: Све више оних који рехабилитују усташе

Загреб - у Хрватској јача десница и све је више оних који негирају Холокауст и рехабилитују усташки режим, пише Вашингтон Пост.

Лист пише о демонстрацијама деснице одржаним у суботу, 24. марта, против ратификације Истанбулске конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Откако је приступила ЕУ, 2013. године, Хрватска све више иде према екстремној десници, укључујући и оне који негирају Холокауст и рехабилитују пронацистички усташки режим који је владао земљом током Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској, наводи амерички лист.

Врх хрватске цркве прије простеста на којем је било десетак хиљада људи рекао је како се они који подржавају Истанбулску конвенцију не би требали сматрати вјерницима.

Говорници на главном загребачком тргу оптуживали су ЕУ како жели да "освоји" Хрватску либералним ставовима. Неколико транспарената било је са прецртаним ликом њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Реутерс наводи да је хрватска конзервативна Влада, успркос опозицији у властитим редовима, противљењу локалне цркве и конзервативних група, прихватила међународни споразум који се бори против насиља над женама.

Агенција истиче и да су протестанти најавили референдум, али да анкета показује да двије трећине Хрвата подржава ратификацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана