Вархељи: Сарадња са западним Балканом геостратешки избор ЕУ

Taнјуг
Вархељи: Сарадња са западним Балканом геостратешки избор ЕУ

ОХРИД - Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је данас да је западни Балкан приоритет за ЕУ и да ће Брисел пружити пуну подршку како земље региона не би морале да зависе од руских енергената.

Вархељи је, на панелу у оквиру Преспа форума на Охриду, у снимљеној поруци, казао да су тренутно тешка и изазовна времена за економију и указао на то да је негативан утицај на привреду прво имала пандемија вируса корона, а затим и рат у Украјини.

"Посљедице тог рата су видљиве и ван Украјине и у цијелом региону и то када је ријеч о небезбједности, цијени енергената... Изазови са којима смо суочени су глобални", казао је Вархељи.

Истиче да западни Балкан не мора да зависи од руске нафте и гаса и каже да је један од начина за то учешће у енергетској платформи ЕУ.

Додаје да је ЕУ укључила западни Балкан у европски сигурносни програм за храну и механизам за одговор за координацију сигурности хране.

"Главни инструмент за подршку је економска инвестициона платформа за западни Балкан, која ће имати на располагању 30 милијарди евра за следећих седам година. Тиме може да се повећа БДП у региону за 3 одсто до 2027. и да се убрзају интеграције земаља западног Балкана у ЕУ", казао је Вархељи.

Како каже, имплементација тог плана је већ у току, односно постоји 21 инвестициони пројекат у плану чија је цјелокупна вриједност 3,2 милијарде евра са 1,1 бесповратних средстава из ИПА фондова.

"Верујемо да се са овим планом крећемо у добром правцу и да ћемо направити наше економије зеленије и дигиталније. Ово ће помоћи у независности од руских енергената. План ће дати могућност да млади, жене и рањиве категорије друштва направе наше економије и друштва отпорнијим", казао је.

Истиче да се ту неће стати и наводи да се ради на сарадњи са партнерима у региону и интернационалним институцијама у откривању нових пројеката који ће моћи да доведу до нових могућности за људе и привреду на Западном Балкану.

"Сарадња са партнерима са западног Балкана је геополитички и геостратешки избор ЕУ. Западни Балкан припада Европи, лидери ЕУ дају подршку европској перспективи Западном Балкану", наводи он.

Осврћући се на годишњицу потписивања Преспанског споразума, Вархељи истиче важност тога што су превазиђене несугласице између Грчке и Сјеверне Македоније и додаје да ЕУ позива и Бугарску да исто учини кад је ријеч о деблокирању почетка преговора са Скопљем.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана