Вархељи и Мишел поздравили одлуку Собрања

Срна
Foto: Агенције

БРИСЕЛ- Европски званичници поздравили су изгласавање владиних закључака о наставку преговарачког процеса о прикључењу Сјеверне Македоније Европској унији.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је гласање у Собрању које "даје Влади јасан мандат за почетак прве међувладине конференције Сјеверне Македоније и ЕУ".

"Радујемо се отварању приступних преговора са Сјеверном Македонијом", написао је Вархељи на "Твитеру".

Овим поводом честитке је упутио и предсједник Европског савјета Шарл Мишел и оцијенио да је изгласавање владиних закључака у Собрању "значајан корак" за Сјеверну Македонију и ЕУ.

"Наша будућност је заједничка и поздрављамо вас раширених руку", написао је Мишел на "Твитеру".

Извјестилац ЕУ за Сјеверну Македонију Илхан Чучук поручио је да је Собрање "написало историју за будућност земље", чиме су отворена врата за чланство Сјеверне Македоније у ЕУ.

"Француски приједлог је усвојен са 68 гласова за и тиме су коначно отворена врата за чланство земље у ЕУ. Вријеме је да кренемо напријед", написао је Ћукук на "Твитеру".

Парламент Сјеверне Македоније усвојио је данас закључке о француском приједлогу наставка преговора те земље са ЕУ.

Закључци су усвојени гласовима 68 посланика послије три дана расправе и низа инцидената, а посланици ВМРО-ДПМНЕ и Љевице напустили су сједницу прије гласања.

Собрање је закључцина обавезало Владу Сјеверне Македоније да настави процес са ЕУ и усвоји преговарачки оквир.

Француски приједлог за рјешавање проблема између Скопља и Софије резултат је дипломатске иницијативе, коју је крајем прошле године покренуо предсједник те земље Емануел Макрон.

Према нацрту споразума, двије стране пристале би на договор након чега би била одржана прва међувладина конференција ЕУ и Сјеверне Македоније. Наредна би била заказана тек пошто би бугарска мањина била уписана у Устав Сјеверне Македоније.

Остала питања, према том плану, била би рјешавана током преговора са ЕУ.

Бугарска је годинама једина препрека почетку преговора Сјеверне Македоније са ЕУ, иако су двије државе 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросусједским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана