Варди: “Биће отежано доказивање геноцида”

Agencije
Варди: “Биће отежано доказивање геноцида”

Професор међународног права Тибор Варади оценио је да ослобађајуће пресуде Трибунала у Хагу за генерала Момчила Перишића и Анте Готовине неће утицати на процесе по тужбама за геноцид које су међусобно покренуле Србија и Хрватска Међународном суду правде.

- Ослобађајућа пресуда Хашког Трибунала за генерала Момчила Перишића неће утицати на положај Србије у процесу по тужби за геноцид коју је против ње поднела  Хрватска Међународном суду правде. Исто тако, ни положај Хрватске коју је Србија противтужбом оптужила за геноцид током акције 'Олуја' и 'Бљесак', неће бити ништа бољи због ослобађајуће пресуде Анти Готовини, рекао је Тибор Варади у интервјуу за “Политику”.  

Варади је објаснио да оно што није геноцид, није релевантно за Међународни суд правде, а ни Перишић ни Готовина нису били оптужени, ни првостепено осуђени за геноцид. Варади је, међутим, оцијенио да се ослобађањем Перишића, ствара атмосфера у којој је све теже наставити спор пред Међународним судом правде.  

По ријечима Варадија, веома је важно то што су том пресудом, како сматра, “маркантно раздвојене” улоге Војске Југославије и улоге јединица Војске Републике Српске и Српске војске Крајине, и што се умањује утицај Војске Југославијена те формације. Он је додао је је тешко оспорити да постоји недослиједност у одлукама Хашког Трибунала јер су неки други српски генерали осуђени на основу командне одговорности, али и због тога што је Перишић првостепено осуђен на вишегодишњу казну, а сада ослобођен, иако нису нађене битно нове чињенице.  

Варади није желио да говори о томе да ли постоји политички утицај на Трибунал, већ је рекао да је то “један од могућих разлога”, а рад те институције ће проценити историја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана