Ванредни избори због Линића?

Агенције
Ванредни избори због Линића?

Загреб - Ако Главни одбор Социјалдемократске партије не избаци Славка Линића из странке, то ће значити ванредне изборе у Хрватској, рекао је хрватски премијер Зоран Милановић након сједнице Предсједништва СДП-а.

Предсједништво СДП-а у сриједу је одлучило да бившег министра финансија Славка Линића треба искључити из СДП-а. То је лично затражио премијер Милановић утврдивши да Линић својим јавним иступима штети угледу странке.

- Линић заслужује искључење - утврдио је Милановић.

Против искључења изјаснила су се четири члана Предсједништва: потпредсједници Златко Комадина и Рајко Остојић, шеф загребачког СДП-а Давор Бернардић и министар рада Мирандо Мрсић. Остали су ћутали, изузев Гордана Мараса, који је отворено подржао овај Милановићев потез.

Ову одлуку у суботу треба да потврди Главни одбор.

- Ако ово не прође на Главном одбору, то ће значити пријевремене изборе у Хрватској - рекао је иза затворених врата на Иблеровом тргу Милановић, свјестан да ће се изјашњавање за или против искључивања Линића тумачити као давање или ускраћивање подршке њему као предсједнику СДП-а и Владе.

Антимилановићева опозиција јасно је дала до знања да актуелни предсједник странке има алтернативу и да је његова позиција након пораза на Европским изборима озбиљно уздрмана. Сада је сва пажња усмјерена на 103 члана Главног одбора, који морају донијети одлуку о Линићу.

Линић је истакао да није изненађен покретањем процедуре његовог искључења из странке, на приједлог Милановића који је, како каже, показао своје право лице - "обрачун, дијељење странке и сплеткарење".

Линић је потврдио да га је у Сабору посјетио један човјек из полиције и тражио додатна објашњења у вези са његовим оптужбама на рачун Милановића и додао да је полицији дао копије документације којом поткрепљује оптужбе.

Комадина

Потези Зорана Милановића отворили су праву игру престола унутар СДП-а.

Недуго након што је изашао са сједнице Златко Комадина је објавио да ће се кандидовати за идућег предсједника СДП-а.

- На идућим изборима кандидоваћу се за предсједника странке. Желим јасно да кажем да ме не занима извршна власт - објавио је Комадина, нагласивши да је "субота нови дан".

Тиме је унутарстраначки рат ушао у сасвим нову фазу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана