Ванредна ситуација у Петрињи и Сиску, очекује се пораст Купе до 10 метара

Срна
Ванредна ситуација у Петрињи и Сиску, очекује се пораст Купе до 10 метара

СИСАК - Ванредна ситуација због пораста Купе проглашена је у Петрињи и Сиску, очекује се водостај и до 10 метара, а идућа 24 сата сматрају се критичним за ово подручје, јављају хрватски медији.

Многе насипе, који су на том подручју оштећени још од земљотрес, санира Хрватска војска.

Водостај Купе на мјерном подручју код Петриње јутрос је у 5.00 часова износио 972 центиметара. Купа је од поноћи нарасла три центиметра, што је нешто спорији раст него протеклих дана.

У мјесту Крница код Петриње око 30 припадника Хрватске војске ојачавало је ноћас дио насип који је страдао у земљотресу.

-Ми смо се надоградили с привременим системима који би требало да издрже. Надамо се да неће бити нових киша - рекао је јуче Зоран Ђуроковић, генерални директор "Хрватских вода".

Предсједник Хрватске Зоран Милановић јуче је обишао петрињско подручје, а премијер Андреј Пленковић подручје Карловца.

У Карловцу су водостаји Купе и Коране почели падати, али се ријеке се повлаче споро, па ће и наредних дана узроковати проблеме.

Најтеже је низводно од Карловца. Десетак је села окружено водом и бројне су саобраћајнице поплављене, а мјештанима помажу ватрогасци и спасиоци.

Тешко је и у Хрватској Костајници, али водостај Уне пада, укинуто је ванредно стање, али су на снази ванредне мјере одбране од поплаве. Градске улице и многе куће и даље су под водом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана