УЗП са посебном намјером остаје у оптужници против Тачија

Танјуг
Foto: Архива

ХАГ - Жалбено вијеће Специјализованих вијећа Косова преиначило је одлуку судије за претходни поступак којом је био наложио тужилаштву да се измјени оптужница против Хашима Тачија и других, која би искључила проширени облик одговорности Удруженог злочиначког подухвата за злочине са посебном намјером.

Жалбено вијеће је закључило да је претпретресни судија погријешио само у дијелу одлуке о примјенљивости УЗП-а ИИИ на злочине са посебним намјерама.

Вијеће сматра "да се примјењивост УЗП lll као облика одговорности за злочине са посебном намjером пред Специјализованим вијећима не квалификује као питање надлежности" и да се то питање може изнијети током суђења, када буде почело.

Адвокати Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, као и тужилаштво изјавили су жалбе против одлуке судије за претходни поступак од 22. јула 2021. године у вези са надлежноћу Специјализованих вијећа Косова.

У тој одлуци судија за претходни поступак одбио је већину захтјева одбране, али је дјелимично усвојио захтев Карија Весељија и сходно томе наложио тужилаштву да поднесе измијењену оптужницу која искључује проширени облик одговорности на злочине са посебном намјером.

У данашњој одлуци, Жалбено вјеће је одбило свих пет жалби осим прве основе жалбе тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво Косова терети Тачија и остале за кривична дјела извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверној Албанији.

Та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана